неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Огнен Цънцаревич за бедствието в Македония: Всички се питат откъде дойде цялата тази вода

Огнен Цънцаревич за бедствието в Македония: Всички се питат откъде дойде цялата тази вода

22 души загинаха след силната лятна буря с проливни дъждове в Македония, а пострадалите са над 100, по данни на македонското вътрешно министерство. Продължават да се издирват много изчезнали хора след наводненията. При снощните, също проливни, дъждове за щастие няма пострадали. Обстановката обаче остава бедствена, като на места инфраструктурата е напълно унищожена. Екипи от България също бяха изпратени, за да окажат различен вид помощ на място. Днес в Македония е ден на национален траур.

За трагедията в западната ни съседка и последствията от обилните дъждове разговаряхме с македонския ни колега – журналиста Огнен Цънцаревич, който буквално преди минути се е върнал от най-наводненото село Стайковци. По думите му там цари пълен хаос и може да се влезе само с техника като булдозери, каквито няма.

Всички се питат откъде дойде цялата тази вода, казва журналистът и споменава някои от версиите, най-вече липсата на канализация, която да поеме огромното количество вода.

Междувременно питейна вода няма, в столицата Скопие също не става за пиене, а снабдяването става с цистерни от армията. Има и страх, че от калта и влагата може да плъзнат зарази.

В момента фокусът е върху разчистването на щетите, но после ще се търси отговорност на всяка цена, казва още Огнен Цънцаревич.

Добрата новина е, че прогнозата за времето за следващите дни е добра.

Чуйте целия разказ във видеото:
OGNEN картинка

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …