четвъртък , 30 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Огнен Цънцаревич за бедствието в Македония: Всички се питат откъде дойде цялата тази вода
OGNEN картинка

Огнен Цънцаревич за бедствието в Македония: Всички се питат откъде дойде цялата тази вода

22 души загинаха след силната лятна буря с проливни дъждове в Македония, а пострадалите са над 100, по данни на македонското вътрешно министерство. Продължават да се издирват много изчезнали хора след наводненията. При снощните, също проливни, дъждове за щастие няма пострадали. Обстановката обаче остава бедствена, като на места инфраструктурата е напълно унищожена. Екипи от България също бяха изпратени, за да окажат различен вид помощ на място. Днес в Македония е ден на национален траур.

За трагедията в западната ни съседка и последствията от обилните дъждове разговаряхме с македонския ни колега – журналиста Огнен Цънцаревич, който буквално преди минути се е върнал от най-наводненото село Стайковци. По думите му там цари пълен хаос и може да се влезе само с техника като булдозери, каквито няма.

Всички се питат откъде дойде цялата тази вода, казва журналистът и споменава някои от версиите, най-вече липсата на канализация, която да поеме огромното количество вода.

Междувременно питейна вода няма, в столицата Скопие също не става за пиене, а снабдяването става с цистерни от армията. Има и страх, че от калта и влагата може да плъзнат зарази.

В момента фокусът е върху разчистването на щетите, но после ще се търси отговорност на всяка цена, казва още Огнен Цънцаревич.

Добрата новина е, че прогнозата за времето за следващите дни е добра.

Чуйте целия разказ във видеото:
OGNEN картинка

Вижте също

OLGA картинка

Галина Риом-Ройбек: Един живот от България до Дания

Днес ви разказваме историята на Галина Риом-Ройбек. Тя има датска фамилия, но потеклото й е …