понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Обвиненията по оста Турция-Русия – удобно премълчавани всеизвестни факти
Снимка: ЕРА, архив

Обвиненията по оста Турция-Русия – удобно премълчавани всеизвестни факти

Обвиненията, които си разменят Руси и Турция, след като Анкара свали руски Су-24, са всеизвестни факти, удобно премълчавани от лидерите на двете държави. Това коментира в еМисия България – доц. д-р Пламен Ралчев – преподавател в УНСС. „Това са елементи от нов тип отношения на две държави, които не са осмислили своето постимперско поведение“, добави той.

По думите му в Турция се формира тип политически мислене, че „Турция може повече, заслужава повече и ще ви го покаже. Това са скритите послания в турската политика. Турция води политика на еманципация, на опит за преместване от периферията към центъра на световната политика. Това няма как да не доведе до някакъв тип конфронтация. В Близкия Изток Турция има сериозни амбиции. Русия се появи като сериозен конкурент“.

Доц. д-р Ралчев коментира още, че Владимир Путин не е имал кой знае какви опции за реакция след сваления самолет: „Най-важното бе да се запази имиджът на Русия – т.нар. face saving strategy. Има два типа реакции при такива инциденти – правителствата на тихия дипломатически фронт да изгладят своите отношения, да бъдат замаскирани, за да не се стига до голям медиен скандал. Турция избра друга стратегия – да се похвали, че е свалила руски самолет. Така Турция още веднъж настъпи Русия. Путин каза неща, които ние знаем отдавна – че Ердоган ислямизира Турция, че има мафиотски структури, свързани с властта… Путин няма основание да претендира, че разкрива тайна на света. И той я е знаел, но в други обстоятелства избираше да я премълчи и да потупа Ердоган по рамото“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …