вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Обучават учители в превенция на радикализацията в училище

Обучават учители в превенция на радикализацията в училище

Открихме доста сериозни предпоставки за радикализация в южните райони на България, както и потенциални нейни обекти, заяви в еМисия България политологът Искрен Иванов, който е участвал в изследване по темата на територията на страната.

Говорим за самия процес на радикализация, за който има сериозни стимули и в Европа, и тук. Несериозно е да се успокояваме, че на нас това не може да ни се случи, посочи той.

Иванов, който е от катедра политология в СУ, разказа за съвместен проект на екипа му, начело с проф. Татяна Дронзина, заедно с учителския синдикат и Министерството на образованието, който обучава учители и училищни директори в начините за превенция на радикализацията в училищната среда.

Според европейската стратегия, образованието и училищата са първа фронтова линия на борбата срещу тероризма, а срещу радикализацията трябва да се действа превантивно, припомни Иванов.

По думите му процесът е сложен и дълъг, и въпреки, че срещат огромно разбиране и подкрепа, те имат нужда от помощта и на държавните институции.

Политологът определи радикализацията като „проблем на съзнанието“, който има своите социални, политически и психологически стимули.

В момента работим върху ролята на семейната среда и на последното обучение стигнахме до извода, че по този въпрос тепърва трябва да се мисли, посочи още той.

Иванов коментира и последните парламентарни избори в Сирия, които се проведоха само в териториите, контролирани от Дамаск. Това са 15-20% от цялата страна, припомни експертът, според когото Сирия е арена на сериозен сблъсък на интереси между САЩ и Русия, но истинският проблем с глобални измерения остава „Ислямска държава“.

Чуйте целия коментар във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …