понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Общинската съветничка Дани Каназирева за цирковете с Панаира, пируетите на кмета Тотев и как олигархията по лош начин може да постигне добри резултати

Общинската съветничка Дани Каназирева за цирковете с Панаира, пируетите на кмета Тотев и как олигархията по лош начин може да постигне добри резултати

Скандалът между главния прокурор Сотир Царацов, члена на БСП Георги Гергов и бизнесмена Сашо Дончев предизвика най-различни последствия. Едно от тях е, че по волята на Бойко Борисов се разтуриха сделките с  Пловдивския панаир между Гергов и общините в Пловдив и Варна. За развитието на скандала с Пловдивския панаир, в ефира на Би Ай Ти в предаването „Просто Диков“, разговаряме с общинския съветник от Пловдив Даниела Каназирева.

Според нея, това решение е правилно и е в синхрон с обществения интерес.

„Защото тази сделка е порочна от създаването и, и тази схема не трябваше да се случи. Друг е въпросът, че ако имахме работещи институции изобщо нямаше да е възможно тази сделка.

Тя олицетворява срастването на политическа и икономическа власт, която наричаме по настоящем олигархия„, смята Каназирева.

От своя страна общинският съветник от Варна Христо Атанасов разказа, че първоначалната идея е била, така наречената „дупка“ в центъра на морския град да стане като „Ларгото“ в столицата.

„Аз и колегите ми бяхме „ЗА“, защото това беше една прекрасна идея. Според мен, в начините на самото прехвърляне има някои пороци, в самите решения. Но като цяло, аз съм още на мнение, че това, според мен, беше една добра сделка за Варна и можеше да се реши един дългогодишен проблем, заложен още през 2004-та година“, смята Атанасов, който се включи в ефира на предаването по телефона.

Каназирева от своя страна смята, че аргументите на Варна са добри, но начинът, по който се осъществява тази сделка олицетворява всичко порочно, което се случва в България.

Решението на Борисов този път съвпадна с обществения интерес„, заяви Канзирева. Относно строежа на нова Опера в Пловдив, тя смята, че това е било една „красива лъжа„.

Кметът на Пловдив Тотев също коментира, че взетото сега решение е правилно, взето на национално ниво от партия, която е национално отговорна.

Според Каназирева обаче явно в България трябва да стане някакъв скандал, за да се спре една или друга сделка, ощетяваща страната ни.

„Но редица са сделките с политически привкус, няма сделка без политическа протекция.  Първият ми извод е, че от години в България има срастване на политическа и икономическа власт. Вторият е, че ние говорим за демокрация, но живеем в един силно централизиран модел, който се ръководи от партийни централи“, подчерта Каназирева.

„Не можем да говорим за назависимо и силно местно самоуправление„, добави още тя.

Цялото интервю с общинския съветник от Пловдив Даниела Каназирева, вижте в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …