вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Общините вече ще решават съдбата на паметниците на културата
PARLAMENT_NIKI картинка

Общините вече ще решават съдбата на паметниците на културата

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за културното наследство. На първо четене народните представители пък одобриха криминализирането на радикалния ислям.

Парламентарният ден обобщава колегата ни Николай Драганов.

„Има едно важно отстъпление между двете четения на Закона за културното наследство и един голям проблем, който остава след приемането на окончателните текстове. Отстъплението е отпадането на т.нар. ежим на мълчаливо съгласие – режим, при който при изчакване на становище за даден културен обект дали да бъде променен, реставриран, ремонтиран, ако досега се считаше, че в определен срок такова становище няма, то проектът се счита за одобрен. Този режим заплашваше много обекти от мълчанието на институциите да бъдат разрушени“, коментира Драганов.

Той посочи обаче, че остава притеснението за конфликт на интереси, тъй като становищата за бъдещето на даден културен обект няма да бъде на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), а решението ще се взима от комисии към общините.

Така много често комисиите, назначени от кмета, ще трябва да одобряват проекти на самия кмет. Опозицията в парламента и експертите се притесняват, че комисиите винаги ще приемат проекта на кмета, допълни репортерът.

Вижте дебатите в парламента:

Вижте също

XRISTO_IVANOV картинка

Христо Иванов: Този парламент е еднопеевски, с повече плесен и по-малко смокинови листа

Председателят на движение „Да, България“ Христо Иванов гостува в студиото на еМисия България ден след …