сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Обществените съвети към консулствата в помощ на българите зад граница

Обществените съвети към консулствата в помощ на българите зад граница

Създаването на обществени съвети на българските общности в чужбина остава по желание, а не по задължение със закон. С 8 гласа „въздържал се“ и 6 гласа „за“ бяха отхвърлени предложените промени в Закона за българите, живеещи извън България. Предложенията бяха внесени от Петър Славов, Методи Андреев и Вили Лилков.

В момента с разписаното в закона дипломатическите представителства или консулства могат да преценяват дали да създадат или не такъв консултативен съвет, независимо от инициативата на българските граждани.

Според становището на ДАБЧ там, където няма пречки от приемащата държава, но има активни български общности, такива съвети трябва да бъдат създавани.

В еМисия България гостуваха бившият генерален консул на Чикаго Симеон Стоилов и Мариана Христова, които коментираха каква е ролята на обществените съвети.

„Крайно време е да се разбере, че не е толкова страшно и може да се случи“, смята Мариана Христова. Според бившия генерален консул на Чикаго Симеон Стоилов няма изградени канали за общуване с българите зад граница.

Мариана Христова подчерта, че тези обществени съвети не са задължително, но това противоречие продължава да се тиражира.

„Само през времето на моя мандат съм бил свидетел на 2 или 3 пъти, в които са били предлагани текстове за правилници, на базата на които да се пристъпи към действие. Тук отговорност имат експертите, които наистина трябва да познават тематиката и да дадат конкретни предложения“, обясни Стоилов.

Чуйте целия разговор с Мариана Христова и Симеон Стоилов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

4 коментара

 1. Я, Гаврилов се появи!
  Специалиста по ръжда още го няма обаче!
  Момчета, кацате като пчелички на всяка нова група и проект, а като го провалите, летите на следващия!
  Защо не се представяте от името на сдружението си!?.
  Консултативния съвет към ДАБЧ бе върха на падението ви. Не само не станате за мотивиране на хората, а водите към разпад!

  Пчеличката Мая нещо ви е обещала, но вие нещо сте я излъгали! Лъжете, че имате подкрепа от диаспората! Никой не ви е упълномощил да говорите от негово име!

  Още по нагло е, че се предсавяте като членове на Обществени съвети, които не само не съществуват, а и от които вие се отказахте, като видяхте, че сте провал.

  100 човека не можете да съберете в тая Тулуза. И още нещо, научете си първо децата на български, пък после давайте акъл!

 2. Информиран

  Боже, Боже, прибери си… професорите от Франция! Тоя професор лицемерничи, тъй като никой не го познава. Ако е за изборни Обществени съвети, то защо не защити тезата за създаването на такива. Прав е Манолов, в правилника към нац.съвет предложен от Гаврилов се назначават отгоре обществени съвети. Спуснати с въжета от горе, вързани за нищото. Едни мокри мечти на недъстояли се във Франция емигранти. Чуйте пак във видеото какво се казва! Съвсем друго и неудобно за някои във Франция. Ясно се подчертава за изборни обществени съвети, върху които може да се гради. И разрешение за ракива избори е искано в Чикаго. Твърденията на Гаврилов са само инсинуации неподкрепени с факти. Единствен очеваден факт е, че с няколко превода от френски, без да са учили някъде и Гаврилов и Манов се представят за специалисти по избори. Но всичко вече лъсва. И топлата им връзка с БСП се вижда отдалеч. БСП търси пътища към гласоподавателите зад граница и такива като Гаврилов-Манов, и служат за Троянски коне. Ама и тов път са заложили на куци коне 🙂

 3. Любомир Гаврилов

  Благодаря на Роберт Манолов, че ни обяснява, как водата е мокра. Петър Стаматов се пребори за проект на Обществен съвет, който не се избира, а се излъчва по неясен начин от групичка хора (негови приятели вероятно). Сега всики са учудени, че МВнР са против. Естествено, че ще са против. Време е хора като Стаматов, Манолов и др. около тях поемат своята част от отговрността. Не може винаги „другите“ да са виновни за тяхната безотговорност.

  И за да си освежим паметта, ето как Обществените съвети бяха замислени и предложени за реализация преди 5 години от българи във Франция : https://osfrance.wordpress.com/about/

 4. Роберт Манолов

  Поздравления за гостите ви, които с прости думи обясниха, че пирамидата изглежда нормално когато е стъпила на основата си, а не като други ваши постоянни гости – математици, които години я връзваха на върха със собствени въжета към нищото.