сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Образователният министър Николай Денков за проблемите по оперативната програма и четирите си приоритета

Образователният министър Николай Денков за проблемите по оперативната програма и четирите си приоритета

Осигуряването на матурите, външното оценяване и приема след основното образование. Стратегията за развитие на научните изследвания, която е предварително условия за оперативната програма. Самата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. „Професорите на килограм“ и пакетът от промени в закона за развитие на академичния състав.

Това са четирите приоритета на новия служебен министър на образованието проф. Николай Денков, които той очерта в еМисия България. Служебното правителство няма време да променя концептуално посоката, но ние трябва да осигурим подходящ прием за следващата академична година, посочи той.

Проф. Денков се спря подробно и на проблема със замразените средства по европейската програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ заради установените организационни проблеми и несъответствия с регламентите на ЕК. По думите му опасността от загуба на европейските средства е по две линии – неправилно функциониране на програмата и фактът, че в края на 2018 г. има контролен срок, в който всички оперативни програми трябва да са изразходвали около 30% от средствата по програмния период, за да бъдат те върнати от ЕК. Ако не ускорим този процес, има опасност от загуба, призна министърът.

„Задачата ни е да видим как най-бързо да осигурим качествени експерти, за да оценят проектите, като това, което се случи днес, е, че минахме към друга процедура с много по-малки рискове. Никой не трябва да очаква, че със спирането на предишната процедура сме поставили под риск този процес – напротив, този риск днес значително намаля“, увери още Денков, като обясни, че новата процедура не използва обществена поръчка и фирма като междинно зввено, а ще осигури централизирано набиране на експерти чрез МС. Минситър Денков увери, че от месеци се подготвят проекти в приоритетните области и повтори, че променената процедура няма да забави оценяването им.

Във тази връзка до средата на март трябва да бъде предложена за обществено обсъждане и нова национална Стратегия за развитие на научните изследвания, която да бъде приета от новия парламент в най-кратки срокове.

„Съвременната наука изисква подходяща апаратура, креативни и подготвени учени и подходяща организация за финансиране. ОП решава само първия проблем, като има 560 млн. лв. за научна апаратура във всички силни за България области. Но програмата не може да даде допълнителни средства, свързани с привличане на учени, кариерно развитие и т.н., и те се чакат от националния бюджет“, каза още Денков, като подчерта нуждата от подходяща организация, за да идат средствата където трябва.

Това са задачите пред нас, а едно от средствата ни е този работен документ (стратегията), за да знаем през следващите години какво имаме да правим, кой отговаря и какви средства са нужни, обясни още той. Според Денков опасността тези пари да идат не там където трябва е много малка заради подробните изисквания към екипите и проектите. До 28 февруари е крайният срок за кандидатстване с проекти по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, а насоките за кандидатстване за центрове за върхови постижения и центрове за компетентност повече няма да бъдат променяни.

Защо учителят трябва да е в същината на реформата и защо той трябва да получи повече свобода, каква е подготовката за матурите, както и защо „фокус“ е думата, която служебният министър би оставил на наследника си – чуйте в цялото интервю:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …