четвъртък , 14 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Образователни системи у нас и по света – бъркаме ли някъде и защо ученето е през целия живот

Образователни системи у нас и по света – бъркаме ли някъде и защо ученето е през целия живот

Традиционната рубрика на журналиста Силвия Великова на днешния празничен 24 май е посветена на един разговор за образованието – сравнително и творческо. Събеседник по темата е Александър Ангелов – управител на център за творческо обучение и член на комисията за иновативни училища към МОН.

„Иновативните училища ги има и сега – без комисия и без национална програма. Те не са непременно свръхтехнологични, а които успяват да се справят адекватно с предизвикателствата към тях“, обясни Ангелов.

„Бил съм в около 1000 училища по цял свят и около 700 от тях са в България. Основната рамка на образователната система е почти еднаква навсякъде. В успешните образователни системи обаче училището не е откъснато от социалните сфери, ученето е навсякъде и за всеки, по всяко време“, обясни Ангелов.

„Административните ангажименти и бумащината много пречат на средното образование. Всъщност, голямото предизвикателство, което стои пред иновативните училища от новата учебна година, е как ще направим тяхната практика видима за всички останали. Защото има много добри неща направени, но твърде малки се говори за тях“, категоричен е експертът.

„Училищата могат да кандидатстват за иновация по няколко направления – нови учебни програми, нова учебна среда, нови учители и нови методи на управление“, обясни Ангелов.

„Това, което трябва да се направи, е да се спре говоренето и да започне работата. Някой трябва да поеме отговорност“, допълни още Ангелов.

Вижте цялото интервю в следващото видео!

Вижте също

130 милиона за поддръжка летателните сили на България – скандалите с „Кугъри“, „Спартани“ и МиГ-29

МС вчера отпусна близо 20 млн. лв. за ремонт на изтребителите МИГ-29. Това е вторият …