понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Образованието определящо за висока заплата в България и Америка

Образованието определящо за висока заплата в България и Америка

Националният статистически институт (НСИ) публикува резултатите от мащабно изследване на наетите лица. Резултатите от него показват ясно повишаващо се значение на образованието за размера на получавано заплащане.

Изследването е поредното, в което високото образование се очертава като основната предпоставка за получаването на високо заплащане. През 2014 г. лицата с начално или по-ниско образование получават едва 58% от средната заплата за страната при 65% през 2010 г.

Младите стават все по-високоплатени, докато при лицата на възраст над 50 години се наблюдава трайна тенденция на спад във възнагражденията. Във възрастовите групи на 20-29 и 30-39-годишните ръстът на средното възнаграждение в периода 2003-2014 г. е с около 10%. По този начин средната заплата при 20-29 -годишните достига 90% от средната за страната, а тази при 30-39 годишните – 108%.

Същевременно един бърз поглед към безработицата в Америка показва положителни тенденции. В последните месеци на миналата година бяха открити много нови работни места, които смъкнаха процента на безработни до рекордно нисък за последните 10 години.

Последните месеци тенденцията остава добра, но някои експерти са загрижени за това, че пазарът на труда отново може да се срине.

И в Америка определящо за по-висока заплата се очертава образованието.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …