петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Обмислят промени в плана за здравна реформа в САЩ

Обмислят промени в плана за здравна реформа в САЩ

В „Жива връзка“ продължаваме да следим готвената подмяна на закона за здравното осигуряване, известен като Обамакеър. Днес разбрахме, че реформата ще претърпи промени след вълната от неодобрение, която споходи авторите на предложението.

Миналата седмица ви разказахме как републиканците срещнаха яростна съпротива на представения от тях проектозакон. Освен традиционната опозиция на демократите, има и разделение в самата партия, тъй като част от представителите й в конгреса са против готвените промени. Причината – предвиждане на сериозно намаляване на парите, които отиват за осигуряване на здравеопазване за най-бедните.
Планът така наречената програма Медикед да бъде орязана, не се хареса на много голяма част от конгресмените, защото по-този начин най-уязвимите ще останат без достъп до здравни услуги. Очакванията са й че реформата, която някои наричат Тръмпкеър, ще остави милиони американци въобще без застраховки.

Това накара републиканците-законовносители да ревизират готвените промени. Обмислят се данъчни облекчения за възрастни американци, както и условия за получаване на здравна помощ по програмата Медикейд. Едно такова условие ще е например ползвателят на застраховката да има работа.

Все още обаче не е ясен пълният списък с промени. Президентът Доналд Тръмп следи отблизо действията на законодателите. Досега той се изказваше ласкаво за реформата и насърчаваше конгреса по-бързо да я приеме. Републиканците смятат да внесат проектозакона за гласуване на долната камера идния четвъртък.

Изглежда слабо вероятно той да бъде приет на този етап, така че при всичко положения промени ще има. Подмяната на Обамакеър е едно от най-ярките обещания на новия президент и първата му голяма законодателна инициатива.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …