неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Обама в Куба – в еуфория ли са наистина кубинците

Обама в Куба – в еуфория ли са наистина кубинците

Новината на деня – историческото посещение на американския президент Барак Обама в САЩ, коментира в предаването „Прозорецът“ Къдринка Къдринова.

„Събитието наистина е епохално, но еуфорията е по-скоро медийна. Самите кубинци и кубинските власти отказват да говорят еуфорично за него, защото на първо място поставят проблема, който продължава да стои, а именно неотмененото ембарго, която те наричат блокада – икономическа, финансова и търговска“.

Има големи облекчения, които Обама въведе, доколкото позволява постът му, но отмяна може да гласува само Конгресът, който съвсем не е склонен на това, посочи тя.

Жестът, разбира се е голям, това е пробив, но ръкувайки се с Раул Кастро, Обама по-скоро имаше едно по-общо желание да даде знак към цяла Латинска Америка, че антиимпериалистическият тон и стремежи вече трябва да идат на заден план, добави тя.

Готова ли е Куба да се откаже от него и да се отвори икономически към американския бизнес, кой ще бъде облагодетелстван от това и дали останалите ще усетят промяна в живота си, ентусиазирани ли са действително кубинците – вижте коментара на Къдринка Къдринова във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …