сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Обама в Европа: Вихър Георгиев за посланията и целите

Обама в Европа: Вихър Георгиев за посланията и целите

Американският президент Барак Обама е на посещение в Европа преди изтичането на 8-годишния му мандат. След като посети Великобритания, сега той е в Хановер, Германия.

Днес той отправи призив за европейско единство и припомни колко много е постигнала до момента силна и обединена Европа, която по думите му е необходимост за света. Американският държавен глава похвали и германския канцлер Ангела Меркел за политиката й към бежанците, като подчерта, че е „на правилната страна на историята“.

Една от амбициите на визитата на Обама е и да търси подкрепа за споразумението Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП – TTIP), което е в напреднала фаза на преговори.

Каква е целта на последната му европейска визита – в студиото на еМисия България коментирахме с Вихър Георгиев, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”.

По думите му категоричното послание на посещението във Великобритания е оставането на страната в ЕС, което е в интерес на САЩ и на ТТИП. Според Георгиев обаче категорично не става дума само за икономика, а за ролята на Великобритания в един нов начин да се случват нещата в Европа след Втората световна война.

Що се отнася до Германия и срещата на Обама с Меркел, Георгиев коментира, че и двете страни се опитват по най-добрия начин да се позиционират в преговорите за ТТИП, а Меркел има категоричен принос споразумението да бъде на дневен ред. Според експерта то е в сравнително напреднала фаза, но има някои много проблемни елемента, като например нежеланието на САЩ да допуснат европейските компании до техните обществени поръчки.

Поради своя обхват и значимост, ТТИП предизвиква огромен интерес, като макар преговорите да са още в техническа фаза, започват да се появяват и политически елементии послания. Няма как всички държави членки да са еднакво информирани, при положение, че преговорите са възложени на ЕК, посочва още той.

„Със сигурност има подводни камъни, но най-добре ги познават експертите, които водят преговорите и знаят специфичните детайли, технологиите, стандартите. Ако се сключи ТТИП, то ще измести икономическия център на тежестта в света, който сега бавно и сигурно се премества към Азия“.

„Барак Обама бе любимец на Европа още преди да бъде избран, но въпреки това политическите елити в Европа имат смесени чувства към него, тъй като обърна повече внимание на Азия и Близкия изток. Някои казват също, че липсата на категорични позиции спрямо Русия й е дала кураж да направи това, което направи в Украйна“, коментира още Вихър Георгиев.

По думите му обаче Русия е само част от картината и не трябва да преувеличаваме значението й, тъй като пред Европа и света седят ред други, огромни предизвикателства, които засягат и нея – като екстремизмът, глобалното затопляне и нарастващото икономическо неравенство.

Не мисля, че сме в такава ситуация на истинска, реална заплаха за мира в Европа, по-скоро има опасност дългосрочно отново да се дестабилизира Европа като регион, от което ще загубят всички, предупреждава той.

Голямото притеснение е как да запазим здравословния политически живот в държавите членки, добавя Вихър Георгиев. Чуйте целия му коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …