неделя , 22 юли 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: Живот с изкуствено сърце, тежката диагноза церебрална парализа и войната с килограмите

„О!Здравей“: Живот с изкуствено сърце, тежката диагноза церебрална парализа и войната с килограмите

Какво е да носиш сърцето си в раница и да очакваш нечия смърт, която ще ти даде живот? Д-р Незабравка Чилингирова от кардиологична болница „Света Екатерина“ всеки ден се сблъсква с живота, покрусата и надеждата, която струва над 200 000 лв. Лекарите от кардиологичната болница и пациентите от години настояват, изискват и молят НЗОК да отпуска поне по 5 сърца годишно. Д-р Незабравка Чилингирова ни запозна със 17-годишният Христо – едно от момчетата, които живеят с изкуствено сърце. Заради инфекция обаче той отново е в болницата – привързан към леглото с кабели и машини, а сърцето си носи в чанта на рамо.

Д-р Чилингирова разказва, че за съжаление, това е единствената животоспасяваща процедура, с която пациентът стига до сърдечната трансплантация.
„Миналата година сме поставили 6 изкуствени сърца. Двама от пациентите вече са сърдечно-трамнсплантирани и са освободени за домашно лечение“, разказа медикът. За съжаление, последните двама пациенти са момчета на по 18 години. 2600 изкуствени сърца са поставили в Берлин, а в България – едва 28, но не защото няма пациенти.

„Пациентът не участва финансово по никакъв начин. Здравната каза поема 1/5 от сумата за лечение, а другото е за сметка на болницата. Стимулът е да помагаме на хората“, обясни Чилингирова. 22-ма души в момента чакат изкуствено сърце, а най-младият чакащ е момиче на 12 години.

Детската церебрална парализа е болест за цял живот. В „О!Здравей“ гостуваха Анна Дамянова и нейната 17-годишна дъщеря Стежанка и разказват своята история.
„Справяме се, нямам избор. Гледаме се, обичаме се, обичаме се. Ежедневието ни е забавно. От 10 години не работя. Няма как да работя, тъй като е много сложно всичко. Оправяме се и с парите – за най-нужните неща парите стигат“, сподели Анна Дамянова.

„Когато тя се роди, лекарите веднага ми казаха, че детето няма да е добре. Когато беше на 8 месеца ми казваха, че е с церебрална парализа. Лекарите ме съветваха да я оставя, защото съм млада и мога да имам и друго дете, но не успяха да ме убедят. Аз съм много голяма късметлийка“, разказва още майката.
Фараоните също са страдали от смъртни болежки, разказва известният египтолог д-р Заки Хауас.

Във втората част на предаването ще ви срещнем с д-р Огнян Пелов, който разказва как да живеем по-здравословно и Александра Иванова, която за 9 месеца свали 40 килограма. Тя минава през борбата на много жени с излишните килограми.

„Реших да намеря трайно решение. Аз съм първи пример и пациент на д-р Огнян Пелов за България. Негова пациентка в Канада сваля 38 кг. Започнах да вярвам в системата на д-р Пелов, защото тя не ми рекламираше и не ми продаваше нищо. Видях моя позната как се промени пред очите ми“, споделя Иванова.

„Не е идеята да отслабнеш, а да оздравееш. Отслабването е страничен ефект“, разказва пациентката и показва книгата си „Размерът има значение“.

Д-р Пелов разказва, че волята за глад ще се срути рано или късно и решението му е, че няма стриктен дневен режим. „Затлъстяването върви и с високо кръвно налягане, коронарна болест на сърцето или инфаркти. Дали холестеролът е виновен за всичко това?“, казва Пелов.

„Разделяме чинията на 4 части. Не повече от една четвърт трябва да бъде месо, ако сте месояден. Поне ¼ мазнини – зехтин, свинска мас. Останалото е зеленчуци и плодове. Първите 3 месеца препоръчвам никакви плодове за изчистване и рестарт на организма“, обясни Пелов същността на системата си. Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …