неделя , 22 юли 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: За смисъла на вярата и поста, хомеопатията и отнемането на деца от родителите им

„О!Здравей“: За смисъла на вярата и поста, хомеопатията и отнемането на деца от родителите им

Предаването „О!Здравей“ започна и тази неделя с традиционната нумерологична прогноза, изготвена от Милена Иванова – Еа.

„Тази седмица ще бъде много хубава с изключение на един единствен ден. Започваме с път на живота 6. Хората ще бъдат настроени за удоволствия, радост, страсти и трябва да внимават да не прекаляват с храната и алкохола. Сряда е критичен ден, с аспект кармичен кръст при път на живота 8, но в крайна сметка дяволът не е толкова черен, така че нещата ще се подредят“, обясни Милена Иванова.

Вижте в първото видео прогнозата на нумероложката за всеки ден от предстоящата седмица.

Екипът на предаването постави предколедна анамнеза – духовна нищета. Соня Момчилова разговаря с отец Касиан, игумен на Копиловския манастир, за смисъла на поста, ролята на църквата и пастирите.

„Когато говорим за пост и за вяра, човек всъщност търси свобода. А има два вида свобода – свобода на греха, който предразполага съвременният свят, и свобода от греха – вместо да се бори човек със света и проблемите, да започне от себе си“, каза отец Касиан.

„Представата за духовник е човек, който се моли, съзерцава, но ако разгърнем пожълтелите древни книжки, там пише друго – на ръцете труд, на устата молитви. Това животът на християнина – делата, вярата и животът да бъдат тъждествени. Нашата чудна вяра ни дава най-точен и сигурен мироглед, който обяснява цялото битие и това, което е вътре в нас еднозначно. Тук не става въпрос за модерни теории, а за онова, което наистина е вложена в човека, който не е случаен къс материя“, посочи още монахът.

По думите на отец Касиан, човекът има мисия да намери себе си, да бъде полезен на ближните си, да съхради нещо, да остави следа след себе си и да изпълни Божиите заповеди.

Да отнемеш дете от майка и последния залък на човек в неравностойно положение – социалната политика, която ранява – коментира психиатърът Цветеслава Гълъбова.

Отнемането на детето от майката е тежък удар, изключително носещ негативни последствия и то в дългосрочен план. И отделянето от майката , и отделянето от семейството, в каквито и мизерни условия да живее то, са наистина престъпления спямо децата“, посочи Цветеслава Гълъбова по повод казуса с отнемането на 3 деца от майка им.

„Институцията не е решение, но за приемната грижа важи твърдението – хубава работа, ама българска. Приемната грижа у нас е така регламентиране, че има възможност да се превърне в законна търговия с деца“, изтъкна още д-р Гълъбова.

Тя подчерта, че огромно кощунство е и разделянето на трите деца едно от друго.

По думите ѝ трябва да има Агенция за закрила на децата от Агенцията за закрила на децата.

„Оказва се, че българските деца, когато родителите им изпаднат в материални затруднения, веднага има риск дда бъдат отделени от семействата си“, категорична е още Гълъбова.

Помнят ли новородените болката и какво направи за година Асоциацията на лекарите хомеопати, коментира в предаването „О!Здравей“ председателят д-р Дора Пачова.

„Детето помни всичко и това, което се е случило във вътреутробния период. В първите 72 часа недоносени и проблемни деца претърпяват множество манипулации. А това е огромен стрес и болка. Лекарите, работещи на такива места, имат критерии, по който оценяват степента на болка“, разказа д-р Пачова.

За успехите на неонатолозите от отделението в Плевен и тяхно изследване за болката при новородените – вижте повече във видеото:

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …