сряда , 20 юни 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: За лечебната сила на пиявиците и как роботи помагат на деца с церебрална парализа

„О!Здравей“: За лечебната сила на пиявиците и как роботи помагат на деца с церебрална парализа

Предаването „О!Здравей“ и днес започна с традиционната и единствена в българския телевизионен ефир здравна нумерологична прогноза за седмицата.

Нумерологът Милена Иванова – Еа посочи, че първата седмица трябва да започне с профилактика на душата и тялото. Препоръките ѝ за всеки ден през новата седмица можете да видите във видеото по-долу.

Доц. д-р Иван Чавдаров пък разказа и показа последните технически новости в рехабилитацията на деца с церебрална парализа.

„Роботът измерва какво може детето и след това му дава задачи, малко по-големи от възможностите му, за да може да разшири обема на действие чрез мотивация под формата на игра“, обясни д-р Чавдаров.

Друг робот пък обучава малките пациенти как да ходят. Вижте методите, които подобряват качеството на живот на децата с церебрална парализа.

Надникнете и към тайните на хирудотерапия. Доц. д-р Фарида Калбахани разкри вековните тайни на лечението с медицински пиявици.

„Пиявиците са полезни при всички диагнози и помагат за всичко. Но най-полезни са при сърдечно-съдовите заболявания, високо кръвно налягане, хемороиди, при разширени вени, изобщо там, където сърдечно-съдовата система е дефектирала“, посочи д-р Калбахани.

Повече за лечебната сила на слюнката на пиявиците вижте в следващото видео:

https://youtu.be/8erlKd6tp_4

Пловдив е един от адресите, на които ни води „О!Здравей“ с грижа за детското здраве, но с един нетрадиционен подход, с който ще работят ентусиасти по международния проект за развитието на творческото начало у децата. Как можем да стигнем до единно, обединено гражданско общество като виждаме невидимото за очите – за зрението и за онова, което е вътре в нас? Пламен Златинов, който е дошъл специално от Германия, от Фондация „Осъзнато, единно гражданско общество“.

„Пилотният проект „Фестивал на очите“ ще се проведе на 7, 8 и 9 октомври в Пловдив. Целта на проекта е обществото да се запознае с естествени и природосъобразни мерки за превенция на добро зрение“, обясни Пламен Златинов. Инициативата ще бъде проведена и в страни от Европа – в Сърбия, Германия, Швейцария, добави Златинов.

Три са направленията, по които ще работи инициативата – здравето, сигурността и личностното развитие.

Какво е дислексията – дамга за забавено развитие или проблем, който се опитват да решат с вкарване в калъп? Всъщност дислексията е полет на фантазията и ума, творческо развитие и една благословена различност. „Не лекувайте таланта, дислексията е дарба“, казва гостът в студиото на „О!Здравей“ Мария Виденова. С нея са Милена Игнатова и Наташа Петрова, както и децата Ади и Кристиян.

„Виждам буквално как им се отрязва таланта. Слагат се в графата Специфични образователни потребности. Дислекцията е състояние и в никакъв случай не е диагноза. Само в България се лекува и се дава ТЕЛК. Абсурдно е да лекуват високо IQ”, категорична е Мария Виденова.

Миглена Игнатова има две момчета близнаци и момиченце, което ги учило как да се справят. И двете момчета имат дислексия. Необходимо е по-специално отношение към тези деца, убедени са родителите. „Много съжалявам, че някои учители си позволяват да заклеймяват децата“, сподели Виденова.

Дете е получило удостоверение за завършен първи клас, в което пише „детето има лош характер“, а то има дислексия. Състоянието се предава по наследство.

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …

Един коментар

  1. МНОГО МИ ПОМАГАТ ПИЯВИЦИ. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ СЪМ ЗДРАВА