петък , 20 юли 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: За и против раждането вкъщи и опасностите, които крие

„О!Здравей“: За и против раждането вкъщи и опасностите, които крие

Предаването „О!Здравей“ и тази седмица започна с традиционната здравна нумерологична прогноза, представена от Милена Иванова – Еа.

„Тази седмица започваме с път на живота 5. Това означава, че трябва да профилактираме бъбреци и обмяната на веществата. Трябва да се замислим в какво се самоограничаваме и си слагаме граници. Ще ни бъде нужна вяра и самоусъвършенстване“, каза нумероложката.

Не пропускайте да видите в първото видео здравната прогноза на Милена Иванова за всеки ден от предстоящата седмица.

Ексцентричност, атавизъм или разумен избор е решението на някои жени да дадат живот на детето си у дома, както са го правили техните баби.

Какви са предимствата да родиш у дома – вижте във филма на две жени, решили да родят в домашни условия. Те разказват и показват себе си и техни съмишленички за това как са взели това трудно, но важно решение да дадат живот без помощта на лекарски екип.

Проф. д-р Боряна Слънчева – началник на неонатологичната клиника към „Майчин дом“ гостува във втората част на предаването „О!Здравей“ и коментира темата от гледна точка на специалист като посочи, че не вижда причина да се рискува излишно с живота на родилката и бебето.

„От позицията на лекар, който работи вече 37 години, съм виждала много раждания, които започват като нормални, без проблем и завършват с критична спешност. Раждането вкъщи е изключително опасен момент. Разговаряла съм с родилки, които са родили вкъщи, но постъпват в отделението. Ако искаме да имаме едно здраво детенце и носим тази бременност 9 месеца, кому е нужно да се постави животът на детенцето в риск, както и собственият живот на родилката?“, коментира проф. д-р Боряна Слънчева.

Тя каза, че едно раждане може да започне нормално, но, ако има възел на пъпната връв или няма синхрон между родовата дейност и размерите на детето, ще завърши критично. По думите на Слънчева, има деца, които са починали при раждане вкъщи.

„Нашите баби са раждали по 10-12 деца и не всички са оцелявали. Помагали са обучени жени. Заради кръвозагуба са умирали и родилката, и бебето. Акушерската помощ не е възникнала просто, защото се иска нещо, а просто се е наложила в ежедневието ни. Винаги съм се питала защо трябва да се подлагат на риск и бременната жена, и детето“, добави още Слънчева.

„Да се прави секцио, без необходимост, не бих могла да кажа, че има практика да се правят просто така“, коментира началникът на неонатологичната клиника към „Майчин дом“. Тя коментира и раждането след ин витро процедури и рисковете, които крие бременността с повече от две деца.

Проф. Д-р Стефан Горц, който е специалист по микрохирургия и оперативни лапароскопии и е участвал в създаването на първото бебе ин витро в Белгия през май 1983 г. Спомня си за негативното отношение на обществото и скептичното на колегите си.

„До тогава не беше толкова популярно да се забременява ин витро. Успехът беше между 5 и 10% по онова време“, разказа Горц и си спомня с вълнение за онези години. Той посочи, че репродуктивната хирургия се използва все по-рядко.

Д-р Горц каза, че вече може да се лекуват много болести предварително и да се олекоти съществуването на обществото, но това е въпрос на много дискусии за бъдещето.

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …