вторник , 19 юни 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“ за генетичната памет, ДНК анализа и битката с демографската криза

„О!Здравей“ за генетичната памет, ДНК анализа и битката с демографската криза

Филантропът и председател на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски, чиято дългогодишна кауза е репродуктивното здраве на нацията, гостува в днешното предаване „О!Здравей“.

Той разказа за подкрепената от него инициатива на Движение за национална кауза „Направи го за България“, чиято цел е да противодейства на тежката демографска криза, пред която е изправена страната ни, и да съдейства за увеличаването на раждаемостта.

Записването за участие в нея е до 1 май 2017 г., а желаещите да се включат трябва да изпратят снимка на видеозон или на детето си, като всяка споделена бременност във „Фейсбук“ автоматично носи по минимум 1 лев за хората с репродуктивни проблеми. Средствата ще бъдат дарени за целите на асистираната репродукция на фондация „Искам бебе“. Новородените пък ще имат възможността да получат Свето кръщене.

Искрено се надяваме, че хората ще откликнат на тази, ако щете, и форма на молба да направим нещо за България, каза д-р Врабевски, в чието семейство има пет деца и който от години помага на „безнадеждните“ двойки.

Врабевски все пак успокои, че статистиката за около 300 хил. двойки, страдащи от репродуктивни проблеми, е може би наполовина в действителност.

Той разказа и за дейностите, каузите и амбициите на фондацията си „Българска памет“. Чуйте:

Във втората част на предаването гостува колегата ни Златимир Йочев, който разказа за срещата си за Би Ай Ти с един необикновен човек – проф. Драган Приморац, автор на проучване на европейския генетичен код.

Приморац е и политик и бивш министър в Хърватия, като един от акцентите в интервюто е именно борбата, която той повежда срещу емиграцията и изтичането на мозъци от страната. Той започва да кани обратно учени в Хърватия, като за около година успява да привлече около 140.

В България проф. Приморац гостува на една от клиниките, които се занимават с репродуктивни проблеми и съхранение на стволови клетки. Като специалист в т.нар. фармакогенетика, той донесе за първи път у нас и проучване на 16 от най-разпространените лекарствени продукти и тяхното отражение върху лечението на пациентите.

Проф. Приморац е радетел и на идеята за създаването на голяма обща база ДНК данни на всички европейски, а и световни държави. Чуйте подробности за него във видеото и вижте самото интервю с проф. Драган Приморац, в което той обяснява тайните на ДНК анализа.

Вижте и интервюто с нашия сънародник Дамян Попхристов, поставил пиеса на Бродуей, преподавал режисура в Нюйоркския университет и общувал със световноизвестни звезди… преди да изостави престижната си кариера и да се посвети в продължение на 17 години на съхраняването на нашата генетична памет и на изучаването на богомилското учение:

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …