петък , 22 юни 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“ за 50-ти път! Целебната сила на билките на Еньовден, терапията на д-р Бах, лек за разширени вени и тибетска рецепта за щастие

„О!Здравей“ за 50-ти път! Целебната сила на билките на Еньовден, терапията на д-р Бах, лек за разширени вени и тибетска рецепта за щастие

Според народните поверия Еньовден е твърдо на 24 юни. Тогава църквата чества и рождението на Йоан Кръстител. Други източници твърдят, че Еньовден е на 25 юни. Когато и да е, важното е, че билките, набрани рано сутринта на празника, имат силна лечебна мощ.

Ако билките, набрани на Гергьовден, имат лечебна сила за добитъка, то билките, брани на Еньовден, са отлични за кората. За това е добре да си запазите едно венче от билки, а ако се разболеете, да си сварите чай от тях.

Как посрещат Еньовден последователите на Петър Димков, разказва в студиото Светослава Божичкова – председател на националния комитет „Петър Димков“.
„Това е много голям празник и ние го празнуваме с идеите на нашия голям патрон, будител и лечител. Много е важно и събуждането на духовната сила на човека и контакта с природата“, обясни Божичкова. По думите й, този празник има и планетарен характер.

Божичкова разказа и как точно се играе еньовденското хоро в кръг, който концентрира енергията, каква е силата на медената питка и мълчаната вода.

Лучия Джованини пък има свой, много различен път. Тя е преподавател по нестинарство и духовен наставник. Джованини ще сподели своя опит на 27 юни в София. Тя е световно признат експерт по консултативна психология и нерволингвистично програмиране. Автор е на над 10 книги, а съветите й са помогнали на много хора по света да превъзмогнат себе си.

Следващият гост в „О!Здравей“ е изтъкнат интегративен лечител и доказан специалист по терапията на д-р Бах. Д-р Тодор Господинов е специализирал в Индия и Германия. Разговорът с него е свързан и с Еньовден и щастието, което според д-р Бах е в равновесието и вътрешното спокойствие. Той разказа за терапията, която е западна, но с източна философия.

„В цъфналия свят се крие нещо божествено, вярват индийците, и това е свързано с цъфването на съзнанието“, обясни Господинов. По думите му, за да е здрав човек, трябва да бъде щастлив. Той разказа как действат капките от цветя и какъв е ефектът от тях.

Всеки трети човек на планетата страда в различна степен от разширени вени. В тежките форми, лекарите предлагат операция. В България обаче вече се предлага и безкръвно и безболезнено лечение на разширените вени. Д-р Галили разказва как точно се прилага лечението. Негови пациенти са дори медици. Един от тях е д-р Йовка Савова, която е личен лекар. Тя разказа за това как е минала манипулацията и обясни каква е разликата между традиционната интервенция и склеротерапията под ултразвуков контрол. Д-р Валентин Белчев, който е анестезиолог в Медицинска академия, също сподели своя опит.

Ще ви срещнем и с личния преводач на Далай Лама – Геше Тензинг Тамдинг. Неговата книга „Щастието“ вече е по книжарниците. „Да бъде щастлив човек или нещастен, зависи от човешкия ум и съзнание. Важно е да мислиш позитивно, говориш позитивно и да действаш позитивно, това носи щастие“, споделя рецептата професорът по будизъм. Геше Тензинг Тамдинг споделя и някои от най-древните будистки рецепти за щастие.

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …