петък , 20 юли 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: Тъжната равносметка на един клоун и клоунадите в здравеопазването

„О!Здравей“: Тъжната равносметка на един клоун и клоунадите в здравеопазването

В днешното предаване на „О!Здравей“ изпълняваме обещанието си от предишния път да говорим за пръстовите отпечатъци. По темата в студиото гостува Мариана Христова, един от най-активните граждани, работещи по каузата за отменянето им и популяризиращи проблема. Министерството на здравеопазването не се отказа от тях, въпреки решението на тричленния състав на ВАС, който обяви разпоредбата за въвеждането им за нищожна.

Христова отбеляза, че като инженер има представа от пробивите във всяка една система и от самото начало е провидяла логическите проблеми с отпечатъците. Беше ясно от самото начало, че този механизъм няма как да работи, тъй като не хваща местата, в които има такива пробиви, категорична е тя.

Данните, че НЗОК е успяла да икономиса няколко милиона и да се намалят хоспитализациите в резултат на новата система тя нарече „популизъм, обиден за интелигентността“, като обясни подробно защо това отчитане не е коректно и как действа точно действа механизмът.

Здравето се мери с това, че вие не сте болен, а не с колко сте платили на лекар, убедена е Мариана Христова. Чуйте всичките й аргументи и възражения в първото видео.

Темата за провалите в здравеопазването и неадекватните реформи, както и скандалите около здравния министър Петър Москов, продължаваме с неговата предшественичка д-р Таня Андреева. За нея липсата на приемственост в провеждането на здравна политика е сред най-големите проблеми на държавата.

Кои са изоставените добри идеи от нейното правителство, политически конструкт ли е здравеопазването, ще има ли кой да ни лекува скоро, защо деца раждат деца и възможен ли е щастлив обрат – чуйте коментара на Таня Андреева в първото видео.

Във втората част на предаването разговаряме с актьора Николай Николаев за смехотерапията и политическите клоуни. Припомняме си и неговата покъртителна история, когато бе жестоко пребит, а нападателят му бе осъден само на две години и осем месеца затвор. Тази тотална безнаказаност във всички сфери на живота ни е болестотворна за нацията – така мисли и бате Николай в тъжната си равносметка.

Да вдъхнеш малко надежда и любов в едно дете, което умира, да го усмихнеш – това е смисълът на моя живот сега, споделя д-р Коко, клоунът, който лекува със смях болни деца в „Пирогов“ през последните години.

В лечението ми влиза музикотерапия, водотерапия, спорт, уча децата да пият вода и т.н., но приоритетът на моята клиника е грижата за духовното здраве, защото болен дух в здраво тяло няма, споделя той. Чуйте целия разговор с него във второто видео:

и

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …

3 коментара

  1. интервюто с Николай Николаев беше много вдъхновяващо , то по скоро беше монолог … благодаря ви, аз за разлика от Галена не ми попречи това че той беше с цигара в ръка по време на 30 мин. монолог. Интелигентните деца могат да направят интелигентен избор … и да отсеят кое е важно в интервюто и кое е просто факт от живота ( факта че Николай Николаев е пушач ) . той просто е роден когато пушенето е било на мода , сега е модерно безсънието . За днешните деца е проблем това че будуват до късна доба ( до среднощ пред своите електронни устройства в очакване нещо да се случи ) а първо си разбиват нервната система от недоспиване , второ биват облъчване от електро магнитното поле на устройствата които ползват , телевизори, телефони, таблети, компютри и по този начин унищожават защитната мембрана ( митохондрията) на клетките в тялото си. трето разрушават макулата на очите си и са по този начин обречени на рано или късно ослепяване … за останалите неща няма да доразказвам … тъй че в наши дни не-спането нощно време , е новата мода която измества пушенето … не само за децата и за възрастните .

  2. Гледах интервюто и недоумявам защо редакторите на предаването допуснаха любимият актьор на децата през цялото време да говори с цигара в ръка.Така ли той дава пример на децата,които са негова публика?

  3. Като стана въпрос за клоуни, защо водещата на това предаване всеки път е облечена като за цирк?