сряда , 18 юли 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: Спомен за фармацевта Панчо Накашев и какво е импеданс-кардиографията

„О!Здравей“: Спомен за фармацевта Панчо Накашев и какво е импеданс-кардиографията

В днешното издание на „О!Здравей“ професор дерматологът д-р Николай Цанков разказва за дядо си Панчо Накашев, забележителния фармацевт, изобретил лекарство за Паркинсон.

Неговият живот е достоен за филм или роман. Чуйте разказа за невероятната съдба на момчето от Щип, което стига чак до Америка и до патенти в цял свят на неговото лекарство „Белабулгара“.

Във втората част на предаването д-р Цанков разказва и за собствените си успехи и приключения. Дерматологът е участвал в пет експедиции до Антрактида, за да изследва реакцията на кожата – нейната влажност, омазненост и релеф, при екстремни климатични условия, и възможността да се образуват бръчки при тях. По думите му резултатите от изследванията са били доста интересни.

Проф. Цанков си спомни и за д-р Стамен Григоров, българина, който загърбва световна кариера, за да лекува и работи в родния си край, и чието име днес носи болницата в Трън.

В днешното предаване говорим и за едно от най-разпространените заболявания у нас – хипертонията. Често пациентите се лутат години, докато на принципа на пробата и грешката открият точното лекарство за техния вид високо кръвно налягане.

В болница „Св. Анна“ се прави чисто ново изследване, което може да ви спести именно това лутане. Кардиологът проф. Димитър Раев разказва какво представлява импеданс-кардиографията, която се осъществява със специална апаратура, и как може да ни помогне да открием причината за проблема с кръвното.

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …