понеделник , 25 юни 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: Що е то постурология, защо сърцето не обича студа и среща със Зоре Еспаня

„О!Здравей“: Що е то постурология, защо сърцето не обича студа и среща със Зоре Еспаня

В днешното предаване на „О!Здравей“ анамнеза за здравето и здравната грижа през цялата 2016 г. направи Соня Момчилова. Тя коментира реакциите за бебето Динко, родено от 13-годишна майка, както и по-важния проблем – за превенцията и сексуалното здраве.

Продуцентът на предаването не пропусна да сподели за безпроблемното ѝ влизане в университетска болница и нейните впечатления от там дни преди новата година, както и за скандала около спорните ваксини за рак на шийката на матката и папилома вирус, за детските ваксини от Турция. Тя засегна и въпроса защо продължават да си тръгват лекарите от България, истинска ли е минералната вода в стъклените бутилки.

Соня Момчилова не пропусна да коментира и мръсния въздух и какво предизвиква той, както и скандала с Фонда за лечение на деца, който беляза изминалата година.

Гост в предаването бе и д-р Венцислав Стоев – стоматологът, който учи съвременните лекари как да общуват човешки с пациентите си и ръководи клъстъри по медицински туризъм за нашите сънародници в странство.

Що е това постурология, теорията, според която всичко в организма е свързано. Тя идва от думата posture – позиция, поза, стойка. С тази наука той се запознава преди десетина години в Италия.

Сериозна болка в шията може да бъде отстранена само след промяна на пломба в устата. Предните зъби са свързани с бъбреците, кучешките с черния дроб и т.н. Той започва да прилага някои от нещата в собствената си практика.

Според него един от големите недостатъци на медицинското обучение в Източна Европа е отсъствието на предмета клинична комуникация. От миналата година заедно с преподавател от Англия започва такъв модул и у нас.

Председател е на УС на клъстъра за здравен туризъм, обединение на клиники, в които има развит такъв туризъм, които лекуват пациенти от чужбина на самодеен принцип и решават да използват чужд опит, печелят европейски проект и създават клъстъра, като увеличават броя на пациентите.

Основната идея е да се представят възможностите на нашите лекари и зъболекари, които лекуват качествено и на много по-ниски цени, с организация от момента на избиране на лечението до изпращането у дома, с поемане на ангажименти по гаранция на лечението и създаването на много нови приятелства. Планът е всяка една от клиниките да бъде оборудвана с най-модерните средства за стоматология и постурология и да ги обучат, да въведат методи за електронно водене на лечението, разказа д-р Венцислав Стоев.

Инфарктите зачестяват при температури под минус 4 градуса – защо зимата е сезонът на стенокардиите, обясни доц. д-р Елина Трендафилова, началник на спешното кардиологично отделение в Националната кардиологична болница.

„Проблемът е, когато настъпят резки и неочаквани промени в температурите както към минус, така и към плюс, особено в страни, които не са свикнали на резки колебания и адаптацията на организма е по-различна. Тогава може да се наблюдава и зачестяване на сърдечносъдовите заболявания“, коментира д-р Трендафилова.

По думите ѝ, при температурни колебания настъпва т.нар. температурен стрес, който при по-студено време действа по-бързо на сърцето, а при по-високи теператури ефектът е отложен във времето.

„В цял свят се наблюдава увеличена заболеваемост от инфаркт през зимните месеци“, коментира още кардиологът.

На финала на предаването ви предлагаме среща със Зоре Еспаня, дъщерята на трагично загиналата акробатка Деси Кехайова.

С нея разговаряхме за страстта към цирка и балансирания начин на живот.

Вижте интервюто със Зоре Еспаня в следващото видео:

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …