петък , 20 юли 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“ със сем. Смитьойс, кавалерите на наградите „Респект“, параолимпиеца Димитър Павлов и философа Антонин Винклер

„О!Здравей“ със сем. Смитьойс, кавалерите на наградите „Респект“, параолимпиеца Димитър Павлов и философа Антонин Винклер

Има личности, които печелят овации с една единствена постъпка, но и такива, които печелят уважение с целия си живот и дело. Точно с такива ви срещаме в днешното издание на „О!Здравей“.

На 12 март в Би Ай Ти показахме единствени филма на Патрик Смитьойс за Трън, който силно повлия на трънчани да гласуват „против“ на референдума за златодобива в района – един вот срещу корпоративните интереси и съсипването на природата. Тази година Патрик получи и награда „Респект“ – едно заслужено признание за рицарско поведение, за което говорим по-късно в предаването.

Днес при нас гостуват Патрик и Стефка Смитсьой, заедно с дъщеря си Ема, за да разкажат и за последния си проект „Шаварите“, който възстановява може би последната влажна зона в Северозападна България.

Патрик разказа как преди години негови приятели купили огромния терен на язовир „Искър“ с бизнес идеята да правят атракционен парк. Намесва се обаче той и днес този терен е резерват, където се надяват да възтановят блатата в старата им форма.

Днес „Шаварите“ е лагер и нова възможност за щастливо детско летуване сред природата.

Смитьойс разкри още, че в момента снима нов филм за българското земеделие и много иска да направи такъв и за образованието у нас.

Защо и как с общи усилия семейството се посвещава на опазване на природните красоти на България – вижте в разговора с тримата.

За кавалерите на отличието „Респект“ пък – хората, които правят малките чудеса, запазвайки скромността си, в предаването разказа журналистката Нина Норд, създател и организатор на отличията.

Научете от нея какви са каузите на тихите добротворци, кои са те и каква е тяхната история.

Параолимпиецът Димитър Павлов също е една от вдъхновяващите личности. Той е състезател по бадминтон, но е опитвал силите си и в хвърляне на гюле, тенис на маса, лека атлетика, а миналата седмица стана шампион на авторалито за хора с увреждания. Сега се готви и за следващата Олимпиада, на която бадминтонът ще бъде олимпийски спорт. Най-хубавото обаче е, че не преестава да се усмихва. Вижте интервюто с него.

В днешното предаване ви представяме и Антонин Винклер – чешки философ, който от 10 години живее в България. Той е член на световната организация „Новият акропол“, която тази година чества 10-ата си годишнина у нас. Тя развива своята дейност в три сфери: философия, култура и доброволчество.

Защо последователят на Платон и Лао-Дзъ е решил да учи и проповядва филофските идеи именно тук, както и да въвежда хората в интегративната медицина, която лекува човека, а не болестта, както и какви са общественозначимите каузи, с които са се заели в „Новия Акропол“ – чуйте от самия него:

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …