петък , 20 юли 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: Ритъм за здраве, слънчевата педагогика на Дънов и тютюнджийските болести

„О!Здравей“: Ритъм за здраве, слънчевата педагогика на Дънов и тютюнджийските болести

Поредният епизод на „О!Здравей“ започва с традиционната здравна нумерологична прогноза за следващата седмица с Милена Иванова-Еа.

Оказва се, че ритъмът бори стреса. Мартин Иванов бие барабани за здраве. „Отдалечаваме се от природата. Забравяме, че тя е нашият истински дом. Залисани в това динамично ежедневие, нашият ум е залисан с много други неща. Сърцето спира да бъде източник на идеи и мисли, а се доверяваме на рационалния си мозък. Губим тази мъдрост и това ни довежда до дисонанс със себе си“, категоричен е Мартин Иванов. Той подчерта, че не къщите и апартаментите са нашият истински дом, а природата. Има 27 вибрационни модела и на тях се крепи всичко, което се случва във вселената, категоричен е Иванов. На 5 ноември предстои фестивал с мотото „Свободата да бъдеш“ и е едно предизвикателство към ума, духа и тялото.

В навечерието на 1 ноември, денят на будителите, последователите на може би най-големия будител, неслучайно наречен Учителят, решиха да честват празника като покажат и разпространят мъдростта от неговата единствена издадена книга. Петър Дънов е издал една единствена книга. Как здравословните мисли изграждат здрави хора, разказва издателят.

„На 1 ноември, за нас, Учителят, е едно голямо пробуждане. Това е много важно семенце в неговата биография“, коментира издателят Галина Герасимова. Тя разказа за семейството на Петър Дънов и най-важните събития от живота му, които са го формирали като човек.

„Той посажда семенцето и тази книга се явява като фокус. В нея е вложил всичко, което след това ще разгърне като учение през следващите години“, добави още Герасимова. Най-важното към днешна дата е да се смени начинът на възпитание и образование, убеден е издателят. Герасимова разказа, че това събитие ще бъде отбелязано с честване на 5 ноември във фестивалния комплекс.

В предаването ще видите и какво е училище, в което децата всеки ден играят сред природата поне 1 час, а когато се приберат, тичат да прегърнат учителите си. Когато слънчевата педагогика напусне книгата и се втурне към живота.

Учителят Слав Славов каза, че Братството има прекрасен повод да отбележи 120 години от написването на първата книга на Петър Дънов. „Начинът, по който ние работим, представлява една съвкупност, комплекс от методи, които могат да бъдат приложени навсякъде и във всяка една образователна система“, подчерта Славов. Педагогът каза, че помагат много за справянето не само с образованието, но и с възпитанието. В същината на слънчевата педагогика е основата на всички образователни стандарти, които са одобрени от Министерството на образованието. Към тях се прибавят методите на Дънов. Славов разказа и подробности за метода.

За втора поредна година по програмата „Забавно лято, грижовна есен“ екип лекари от Александровска болница, отиде на място в общините Сатовча, Крумовград, Кирково, Главиница, Ситово и Тутракан, за да прави безплатни специализирани прегледи на местните хора. Тази година там бяха кардиолози, ендокриолози, уролози, невролози и много други специалисти. Част от лекарите разказаха в студиото от какво боледуват хората. Яна Рупева от фондация Because разказа, че това е една дългогодишна инициатива. Тази година фокусът са били райони със тютюнопроизводство.

„Възрастните хора не винаги имат нужната грижа и внимание. Остават встрани“, обясни Рупева. Кардиологът д-р Красимира Кощикова каза, че в община Сатовча са имали много кардиологични иследвания и добра грижа и са били проследявани много от заболяванията. „Деца и внуци ги бяха водили при специалисти кардиолози“, каза Кощикова. Тя обясни, че във Враца е видяла другата крайност.

Урологът д-р Методи Милушев обясни, че е имало хора с по-тежки злокачествени заболявания и симптомите са такива, че бързо търсят лекарска помощ. „Определено има връзка между тютюнопушенето и тютюнопроизводството с този проблем – карцином на пикочния мехур“, посочи Милушев.
Много от пациентите обаче казват, че не са виждали лекар от месеци.

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …