вторник , 17 юли 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: Ползите от житния режим, тичане вместо хапчета и изкуствения интелект в медицината

„О!Здравей“: Ползите от житния режим, тичане вместо хапчета и изкуствения интелект в медицината

Почиателите на житния режим стават все повече. А онези, които са решили да го започнат за първи път, имат нужда от най-точната информация. Верни на своето желание да ви информираме, издирихме и най-правилните хора. Човекът с най-дългогодишен опит с житния режим на Петър Дънов е Павел Няголов. Той практикува режима от 6-годишен, а семейството му той се практикува от четвърто поколение.
Петър Няголов разказва, че първата вълна около учителя са били много интересни хора и са успели да спасят хиляди хора.

„Житото е еманация на духа. То е един от символите на българите, заедно с боба в божествения свят. Учителят първоначално препоръчва като се измие житото да се яде сурово. Той се прави в знака на епохата. Сега сме под знака на водолея и се прави под този знак“, обясни Няголов.

„Житният режим се прилага когато луната от голяма намалява, за да може болестите и трудностите да бъдат реорганизирани. Третият принцип е, че се започва в сряда и приключва в петък. В сряда Бог е създал природата, а в петък – човека“, споделя Няголов.

Основният принцип на режима е 100 грама жито се варят между 15-20 минути, завиват се като кисело мляко и на сутринта житото може да се яде. Интересното е, че човек придобива нови знания за света, отварят му се сетивата и добива повече чувствителност, подчерта Няголов. Той каза, че могат да се приемат и на ден по 3 ябълки, 9 ореха и 100 грама мед.

„Най-важното, когато човек прави житния режим, е да вземе или очистително, или да пие гореща вода. Може да се направи и клизма. Първите 3 дни за всеки човек са гранични и има момент, в който човек трябва да се откъсне от обикновената храна. След тези 3 дни все едно летиш и си свалил 20 години от себе си. Това се получава, защото житото е еманация на Христос“, категоричен е Няголов.

Петър Дънов казва, че България ще се оправи, когато хлябът стане безплатен. Едни светли и млади хора подаряват отгледания от тях лимец. Те подаряват труда си, чистите си помисли и го правят с единственото съзнание да чуят „благодаря“. Камелия Костадинова гостува в студиото на „О!Здравей“ и разказа повече за лимеца, който отглежда.

„Лимецът е изключително чисто и ценно жито, което може да бъде отгледано на най-различна земя“, сподели Костадинова. По думите й, тази култура може да помогне на земя с други растения да се изчисти. Не е нужно да се пръска и няма нужда от торене. „Лимецът е една чиста храна, която можем да си отгледаме. Нужно е да се изчисти люспата, за да можем да се храним с него“, добавя Костадинова.

Тя каза, че и пшеницата, и лимеца са вид жита, но лимецът е култура, която е по-стар вид. Тя разказа за инициативата да се подарява лимец. Идеята на инициативата е когато се роди реколтата, 50% от нея да бъде върната, за да може групата да продължи да го раздава.

Във втората част на изданието ще ви срещнем с Бойка Арсова, за която 42 километра са като разходка в парка. Тя има 53 медала от маратони по света и се яви в спортен екип на конкурса „Мисис баба“. Арсова разказа, че е започнала да бяга от дете. „Като трето дете в семейството много боледуват и при един преглед докторът каза да опитам някакъв вид спорт. Баща ми ме записа да тренирам лека атлетика и от 8-годишна до сега не съм спирала да бягам. Надявам се от така докато мога да ходя“, сподели историята си Арсова.

Тя разказа и как е станала състезател по маратони. Омъжила се за спортист от Судан. Тя подчерта, че хората могат да се доближат много до природата, когато тичат. „Участвам в различни състезания – и на къси, и на дълги разстояния, и на високопланински трасета. Всяка събота, независимо от времето, състезателите се събираме в Южния парк и изминаваме 5 км по алеите“, добави Бойка Арсова.

Лекар-робот звучи като научна фантастика, но много скоро може да стане реалност. Ще заместят ли машините и изкуствения интелект лекарите, разказва кибер експертът Даниел Хулме в интервю за Флорина Иванова.

„През последните 5 години успяхме да преминем от изкуствен интелект, който можеше да различи единствената счупена бисквитка сред многото, към интелект, който може да прави по-сложни неща, които са типични за хората. Например да преброи колко стола има в стаята или да разпознае дали сте тъжен или щастлив. Повечето познати системи не са изкуствен интелект“, разказва Даниел Хулме.
По думите му, когато машините започнат да виждат, ще наблюдаваме много голям напредък.

„Докторът трябва да събере някаква информация, за да ви каже диагнозата. Днес обаче лекарите нямат цялата информация, но изкуственият интелект може да събере много повече данни за вас, което им позволява да вземат последователни и логични решения“, смята Хулме.

Той предполага, че лекарите ще бъдат заменени от компютри, но няма да загубят работата си. Експертът каза, че това би могло да елиминира почти напълно т.нар. лекарска грешка.

„50% от лекарствата, които се предписват, няма да ви подействат. Дори може да ви навреди, тъй като лекарството не е подходящо за вашата генетика, режим на хранене и начин на живот. Благодарение на изкуствения интелект ще можем да разберем всичко за генетиката на всеки отделен човек, което ще направи възможно създаването на индивидуални лекарства. Ще дойде момент, в който ще живеем повече и дори можем да достигнем фаза, в която хората не умират“, смята Хулме.

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …