неделя , 22 юли 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“ на Великден: Историите на Преподобна Стойна и св. Лука Кримски Чудотворец

„О!Здравей“ на Великден: Историите на Преподобна Стойна и св. Лука Кримски Чудотворец

Христос возкресе! Честит Великден, скъпи зрители на „О!Здравей“.

В неделята на Великден ви разказваме за закрилницата на България – неканоничната светица и лечителка Преподобна Стойна, както и за св. Лука Кримски Чудотворец, светител хирург, и за това как медицината и вярата се срещат в името на спасението.

В първата част вижте историята на св. Лука Кримски, който казва, че болният е жив, страдащ човек, а не случай от медицинската практика, и той е длъжен да го облекчава и избавя от страданията му с всички достъпни средства.

Частичка от мощите на светеца вече раздава благодат в пловдивския катедрален храм „Св. Марина“.

Новинарят от телевизия „Европа“ Ангел Бончев пък посвещава в продължение на две години свободното си време на снимките на филма „Лекарят светец“. Всички прожекции в страната и чужбина са абсолютно безплатни.

Какво е предизивикално интереса му към посветилия се на Бога изцелител, който няма неуспешна операция – чуйте от самия него:

Във втората част на предаването продължаваме с учдесата на св. Лука и се питаме какво е по-важно в медицината – скъпата техника или съпричастното сърце и кога идва чудото на наистина оздравяяването.

Разказваме ви и за Преподобна Стойна, лекувала с билки, вода, камъни и… силна вяра. 83 години след нейната кончина хората продължават да разчитат на нея, за да ги избави от страданията им, и в сърцата си отдавна я почитат като светица.

Журналистът и поет Румен Леонидов, който е публикувал сборник и роман, посветен на нея, признава, че е обсебен от личността на изцелителката.

Вижте първата част на разговора ни с него за Преподобна Стойна, а втората очаквайте в следващото предаване:

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Воистине Возкресе !

    ––
    Orthodox Song. Ютуб. ….в клипаПослание има И Български И кадри от у Нас.