неделя , 24 юни 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: Мисис България за битката с рака, среща с д-р Вера Китова и откровен разговор за донорството

„О!Здравей“: Мисис България за битката с рака, среща с д-р Вера Китова и откровен разговор за донорството

Поредното издание на „О!Здравей“ кани дамите да научат нови и ценни съвети за здраве и красота. От здравната нумерологична прогноза на Милена Иванова-Еа за следващата седмица ще научите какво ви очаква през предстоящите дни.

28 години лекар на дипломатическия корпус, 13 издадени книги, 6 самостоятелни изложби и 54 години опит зад волана. Това е само част от дългата биография на д-р Вера Китова – гастроентеролог и специалист по вътрешни болести. Разговаряме с нея за жестоката война по пътищата, творческото дълголетие и любопитството към живота.

„Нямаме достатъчно култура на кормуването. В България е много трудно“, сподели д-р Вера Китова. Тя подчерта, че още в детските градини и училищата трябва да се започне с това образование. „Това е един бич за нашия народ“, обясни Китова. Тя показа и част от картините и книгите си.

На пръв поглед животът й е бляскав и пълен. Тя е красива, работи като политически пиар, омъжена е щастливо за европейския шампион по борба Орце Орцев, има две прекрасни дъщери и две титли от конкурси за красота.

Това е мисис България Ради Орцева, която неотдавна спечели и конкурса Universal Woman of the world на Канарските острови. В нейната биография обаче има един тъжен момент – преди да постигне всичко това тя чува тежката диагноза рак на гърдата.

„За щастие съм от лекарско семейство и заради това открихме много рано диагнозата. Образуванието беше доброкачествено. 99,9% всичко се развива на ниво духовна и вътрешна сила“, сподели трудните моменти Орцева.

Директорът на изпълнителната агенция по трансплантациите – д-р Марияна Симеонова, трансплантираната Йоана Костадинова и Георги Борисов, който все още е на диализа и чака своя шанс за пълноценен здрав живот гостуваха в студиото на „О!Здравей“.

„Хората не са достатъчно информирани. Това е различна и тежка тема – и за близките на човека, чиито органи се даряват, и за семейството на нуждаещите се от трансплантация“, обясни д-р Марияна Симеонова. Един донор може да даде шанс на 7 души.

„Хората не правят разлика между мозъчна смърт и кома. Мит, че човекът може да се събуди. Мит е и че мозъчната смърт не е сигурна – тя се доказва категорично по време на изследванията“, добави Симеонова.

„Преди 3 месеца ми трансплантираха орган“, сподели Йоана Костадинова. Тя е категорична, че живее нов живот.

На Георги Борисов му била направена неуспешна трансплантация. Диализата свързвам само с болка. „Буквално за една седмица се развиха нещата. Имам страшни болки в костите, които са от 6 години. Спрях работа, не ти се прави нищо. Имам приятели, които ме питат – още ли си на диализа? Ходиш да ти сменят кръвта ли?“, сподели Георги Борисов.

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …