събота , 21 юли 2018
Начало / Оздравей / О!Здравей: Как се живее с церебрална парализа, какво са пробиотиците и за работата на една велика българка в лазерната медицина

О!Здравей: Как се живее с церебрална парализа, какво са пробиотиците и за работата на една велика българка в лазерната медицина

В „О!Здравей“ тази неделя говорим за протестите на майките с деца с увреждания, които срещат твърде рехава обществена подкрепа. Ако за нас спастична церебрална парализа е едно струпване на чуждици, то за Кирилка Владова и нейния син Наско е всекидневна борба. Това означава 100% инвалидност и всекидневна рехабилитация, която в някаква степен е отказана от държавата.

Рехабилитацията на детенцето е започнала от първия ден след излизането му от кувьоза. „Борбата в момента е най-вече Наско малко по малко да се придвижва и обслужва самостоятелно. Има нужда от нашата подкрепа – да му помагаме да ходи, да сяда и е в инвалидна количка“, разказа майката на детето.

Тя сподели за трудния път, по който са изминали и разказа кои процедури не се финансират от държавата. Около 6000 деца е официалната бройка на деца с церебрална парализа в България.
„В самото начало ние, родителите, нямаме представа с какво трябва да се борим, но никога не се отказваме, защото винаги има надежда за детето. Всички средства от държавата се получават по много труден начин“, обясни Владова. Тя разказа и за протеста на родители на деца с увреждания.

В „О!Здравей“ разговаряме за това какво представляват пробиотиците с д-р Райна Стоянова от клиниката по метаболитно ендокринни заболявания към болница „Царица Йоана“. Диетологът каза, че всяко човешко тяло съдържа около 2 кг. и полезни, и патогенни микроби, които живеят в едно сполучливо съжителство.

„Целта на приемането на пробиотици е да ги балансираме. Няма опасност да се предозираме с пробиотици и вреден ефект няма“, подчерта Стоянова и обясни, че трябва да се подбират внимателно, тъй като на пазара се предлагат много видове. Диетологът обясни и как да изберем пробиотик и опасно ли е да го купим и приемаме без лекарско предписание.

Във втората част на предаването разговаряме с председателя на Българската асоциация по лазерна дентална медицина и член на световната. Освен това тя е вписана в книгата на великите жени на 21 век. Проф. Юлия Каменова бе гост в студиото на „О!Здравей“ каза, че лазерната медицина е много различна от всички традиционни. Тя сподели за наградите и признанията си и заяви, че се гордее с експертите и медиците, които е обучила и подготвила.

„В България има достатъчно специалисти, перфектно обучени“, заяви проф. Каменова. Тя обясни каква е разликата между традиционното лечение и лазерното.
Проф. Каменова разказва и как лазерът може да се използва за безболезнено зъболечение и как се лекува епилепсия с този тип терапия, както и колко струва този метод и защо това лечение не се покрива от НЗОК.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …