сряда , 18 юли 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: Как се живее с рак в България и как да се справим с депресията след празниците

„О!Здравей“: Как се живее с рак в България и как да се справим с депресията след празниците

Журналистът Емилия Милчева разказа в студиото на „О!Здравей“ за пробойните в здравната система, свързана с онкоболните. „Ще представя няколко мои извода. Далеч съм от мисълта да бъда гуру или да уча някого. Тази година стават 5 години от операцията ми на рак на шийката на матката. Сблъсках се с една диагноза и с много хора като мен, които чуват диагнозата рак“, разказа Милчева. Оттам нататък човек първо опитва да се събере и да намери най-доброто лечение за себе си.

„Колкото по-къс е периодът, в който започвате да охкате, ахкате, да се шашкате и да плачете, толкова по-добре, защото всички тези сили, които ще хвърлите да се окайвате, ще ви трябват за собственото ви лечение, тъй като то изисква сила и относително добра психика и колкото може повече близки хора, които да ви подкрепят“, сподели Милчева.
Тя призова всички жени да се преглеждат редовно и профилактиката, за която непрекъснато се говори. „По възможност на 6 месеца правете по един профилактичен преглед при гинеколог“, призова журналистът.

Тя каза, че първият проблем, свързан с реалното състояние на здравеопазването, е начинът, по който една жена, която е здравноосигурена и не иска да отиде в частен кабинет, може да се прегледа. Изисква се направление от личния лекар за гинеколог, а той от своя страна може да даде направление за мамолог и да чака поне 6 седмици. „Всичко това е изключително затруднено и паралелно с призивите, които ни дават от Министерството на здравеопазването, има доста големи разминавания“, обясни Емилия Милчева.

Журналистът разказа подробности и за ваксините срещу папилома вирус, които се поставят за рак на шийката на матката. „От 2009 го 2015 г. разходите на НЗОК са нараснали с близо милиард. Това е голяма сума, която не би имала такова значение, ако в България през този период беше намаляла смъртността и се бяха увеличили някои от добрите показатели“, подчерта тя и припомни агресивната заблуждаваща реклама на ваксините, която впоследствие бе спряна.

„Бих искала да знам всички факти. Ако имам дъщеря между 10 и 12 години, щях да искам да знам всички „за“ и „против“, за да взема информирано решение. Тази ваксина покрива само два щама, а остават още поне 6. За 2017 г. отделените средства са 900 000 лв., а останалите милион и нещо са за друга ваксина, свързана с ротавирусите при бебетата“, посочи Милчева.

„2012 г. в цяла България имаше само 3-4 апарата за лъчетерапия. Най-новия, който беше в ИСУЛ, заради многото пациенти, се разваляше. Когато един апарат се развали, това означава, че се прекъсва лечението. Няма как хората да се пренасочват. Благодарение на европейските средства, донякъде беше запълнена тази липса от апарати за лъчелечение. Тогава се чакаше месеци наред, за да се добереш до списъка и да започне лъчетерапията“, разказа още Емилия Милчева.

Всяко забавяне влошава състоянието на хората. „Има един тих геноцид“, коментира главният редактор на Ureport. Тя си спомни, че когато е лежала в реанимацията, сестрите, които работят денонощно и будуват, е станал случаят с бонусите с шефа на НЗОК – Нели Нешева. Жените бяха дълбоко възмутени, защото не бяха получавали месеци своите реанимационни добавки, които са по 30-40 лв. Но тази жена беше получила своите бонуси. Точно срещу мен имаше хладилник от 70-те години на миналия век и в него се държаха определени препарати, които изискваха ниска температура“, разказа журналистът.

Как да разпознаем симптомите на следпразничната депресия и да се справим с нея в студиото разказва доц. д-р Емил Калудиев, който е психиатър и психотерапевт. Той посочи, че летните празници рядко са последвани от депресии. Това се случва предимно през зимата заради липсата на слънце. Психиатърът обясни каква е връзката между недостатъчното слънце и самоубийствата. По думите му тревожното разстройство може да докара на пациента диабет и високо кръвно налягане. Експертът обясни, че за депресиите в България няма профилактика и лечението не се покрива от НЗОК.

„Когато стресовите фактори станат много трудно поносими за нас и надхвърлят обичайните граници, се разболяваме от различни неща – понякога от тревожно разстройство, друг път имаме телесни оплаквания, които след множество изследвания се оказва, че не отговаря на познато телесно заболяване. Органът е здрав, но произвежда симптоми и това се отразява на цялото тяло“, посочи д-р Калудиев. Хората придобиват уменията за справяне със стреса в хода на живота.

Във втората част на предаването продължи разговорът с психиатъра доц. д-р Емил Калудиев.

Специалистът изтъкна, че вярата има съществено значение при тревожно разстройство или стресово натоварване, независимо дали тя е в бога или  в някакви вътрешни сили. Силата на внушението и самовнушението е огромна и може да помогне за много неща, подчерта д-р Калудиев.

По думите му, изпълняването на ритмични движения като щракане с пръсти, потропване с крак или дори дъвченето на дъвка, могат да помогнат при излизането от депресивно състояние. Но не може да се разчита и само на тях.

След ромската нова година Банго Васил ви срещаме с поета и пастор Борислав Асенов, извървял пътя от гетото до университета.

Борислав Асенов, известен като поета от Факултета, е израснал в гетото, където със седемте му братя се редували да ходят на училище, защото имали само един чифт обувки. Той завършва туризъм, по-късно работи като управител на комплекс. На 50-годишна възраст приема Евангелизма. За да даде най-доброто образование на дъщеря си, пастор Боби продава апартамента си.

Вижте във видеото целия разговор с Борислав Асенов:

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …