неделя , 24 юни 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: Как да почистим лицето, да предпазим децата от затлъстяване и да съчетаем бизнес, щастие и религия

„О!Здравей“: Как да почистим лицето, да предпазим децата от затлъстяване и да съчетаем бизнес, щастие и религия

Какво да очаквате през следващата седмица, разкрива редовната здравна нумерологична прогноза с Милена Иванова – Еа.

„Тази седмица започваме с път на живота 2, предназначен да си казваме нещата в очите, макар и да поемаме известен риск. Ще водим много и най-разнообразни разговори, но пък ще правим това , което ние искаме“, уточни Еа. И тази неделя тя направи прогноза за всеки ден от седмицата в предаването „О!здравей“. Не пропускайте да видите за какво да внимавате през следващите дни.

Как да се справим с единствените неприятни спомени от лятото – слънчевите петна, разкрива дерматологът д-р Олеся Велинова. По думите ѝ тези, които се боят от агресивни към кожата процедури, могат да изберат Хидрафейшъл, за да заличат пингментните петна.

„Почистването на лицето става с помощта на няколко вида серуми, вакуумни екстракции и  пилинги. Т.е. това е комплексна терапия в грижа за лицето“, посочи д-р Велонова.

Вижте в първото видео цялата процедура за красива кожа на лицето.

Надникнете и към Фестивала на житните пейзажи с разказа на Милена Кънева, която подчерта, че целта им е хлябът, като водата, да бъде безплатен.

Човек е това, което яде. В какво се превръщаме според данните на Европейската система за контрол на храните, която алармира за над 30 негодни за консумация продукта.

Какво ядем – вижте интервю с д-р Сергей Иванов:

Близо 26 на сто от българчетата или четвърт милион страдат от наднормено тегло. Тази стряскаща статистика ни удря направо в лицето в навечерието на 11 октомври – Световния ден за борба срещу затлъстяването. В студиото на „О!Здравей“ е доц. д-р Светослав Ханджиев – водещ специалист по метаболитни заболявания, диетично хранене, почетен председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и член на Европейската академия на науките по хранене.

„Според данни на Световната федерация за борба срещу затлъстяването има известно намаляване на честотата на затлъстяването и наднормено тегло при децата. Всичко това се свързва със съредечно-съдовите заболявания. Именно заради това ние акцентираме на теглото на децата, защото именно на тази възраст трябва да се проведе истинската профилактика и превенция. Особено важни са първите 1000 дни – от зачеването до около втората годинка“, подчерта доц. д-р Светослав Ханджиев.

Той е категоричен, че бременната жена не трябва да качва повече от 16 килограма и това е много важно.

„Една майка, ако не желае нейното дете да бъде дебело, да страда от диабет, високо кръвно налягане или инфаркти, не бива да увеличава своето тегло повече от 15-16 килограма по време на бременността. Тя трябва да се храни много разнообразно, но да се внимава, особено ако в семейството има болни от захарен диабет, артериална хипертония или затлъстяване“, подчерта експертът.

По думите му, генетиката има значение в около 40% от случаите, но от много голямо значение е и начинът на живот. Важни са хранителният режим и движението. Той подчерта, че най-голямата хранителна вреда за българина е, че соли прекалено много храната си. Храненето на българина в края на XIX-ти и началото на XX-ти век е било изключително близко до т.нар. средиземноморска диета, посочи още Ханджиев.

Във втората част на предаването ще ви срещнем и с двама души – Доротея Шунина и Теофил Теофилов, които са превърнали движението в начин на живот и за които 12 километра на ден не са никакво изпитание. Те тичат, за да се справят със стреса.

„Минимум един път в седмицата тичам поне по 7 километра. Слушам тялото си и ако имам прилив на енергия тичам повече, а ако е горещо – намалявам дистанцията“, споделя Доротея. „Малко желание и много инат. Това е мотивацията. Правиш ходом или лек бегом в парка“, разказва Теофил.

Ще чуете и монаха Геше Танзинг Тамдин, който дава ценни съвети как да съчетаем будизма, бизнеса и щастието.

„Тази тема и за мен е много специална. Много хора си мислят, че бизнесът е просто бизнес. Вероятно много хора си мислят, че религията няма нищо общо с това, но щастието е основа и на будизма, и на бизнеса“, убеден е Геше Танзинг Тамдин.

„Във всекидневния си живот трябва да се научим да не бъдем гневни, силно обвързани, егоистични, да не нараняваме други същества, да не мислим рутинно или негативно. Това е всичко, което трябва да променим, за да развием нашите човешки ценности в състрадание, любов, учтивост, уважение“, смята будисткият монах.

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …