събота , 21 юли 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: Грижа за възрастни по световен стандарт в дом „Детелина“ и що е плазмафереза

„О!Здравей“: Грижа за възрастни по световен стандарт в дом „Детелина“ и що е плазмафереза

„О!Здравей“ продължи в днешното предаване своя разказ за дом „Детелина“ – щастливия пристан за златната възраст.

Какво означава грижа за възрастните хора по световен стандарт – разказа София Мирчева, собственик на резиденция „Детелина“ , в село Подгорие.

В нейна мисия се превръща грижата с нежност и любов за по-възрастните хора. След като е управлявала строителен бизнес за милиарди, София Мирчева решава да преобърне живота си и създава резиденция „Детелина“ – щастлив дом за възрастни хора, център за здраве, грижи и дълголетие. Преобразява сградата на старото училище, за да я превърне в удобно място за живот на възрастните хора.

Екипът на „О!Здравей“ гостува в дома. Не пропускайте да видите какво видя камерата на предаването в резиденция „Детелина“:

Що е то плазмафереза – коментира изобретателят на нов портативен апарат за пречистване на кръвта от антителата проф. Валерий Войнов от Санктпетербургския университет.

Вечен живот и вечна младост няма, но е важно как ще изживеем живота си, защото можем да си обезпечим продуктивност до дълбока старост, категоричен е проф. Войнов.

Според него, след 40-та годишнина плазмаферезата е полезна за всеки човек. „Остаряваме по два начина – видимо чрез бръчките и невидимо. Бръчките от вътре обаче никой не може да опъне с модерните способи на пластичната хирургия и затова най-добрият начин е, когато и отвън помагаме, а отвътре се стараем да осигурим нормално функциониране на организма. Тогава имаме по-качествено лечение и превенция за преждевременно стареене“, категоричен е проф. Войнов.

„Плазмаферезата не означава, че съм излекувал някого дефинитивно. Автоимунните заболявания принципно са нелечими и обекновено курсът на лечение е четири процедури през ден, които дават достатъчно добър ефект при минимум негативи. Нормата се възвръща много бързо, но патологията я има и след половин година. Затова веднъж годишно е целесъобразно да се прави такъв курс“, смята проф. Валерий Войнов.

Признава, че самият той прилага на себе си плазмаферезата от 30 години и тя е причината да бъде днес тук.

Неврологът проф. Пенко Шотеков, ръководител на клиниката по нервни болести в болница „Св. Иван Рилски“, на свой ред изрази особено мнение относно плазмаферезата.

„Професор Войнов е добър популист и много добре представи собственото си изобретение. Плазмаферезата се използва при лечение на автоимунни заболявания, но емоционалното слово, че благодарение на плазмаферезата е достигнал нстоящата си възраст, бих казал, че е пресилено“, каза неврологът.

По думите му плазмаферезата не е панацея за всякакви заболявания. И допълни, че плазмаферезата се използва и в България от повече от 40 години при автоимунни заболявания.

Той посочи, че методът има и странични действия, тъй като все пак това е инвазивен метод.

Целия разговор с проф. Пенко Шотеков и проф. Валерий Войнов можете да видите в следващото видео:

Вижте също

„О!Здравей“: Лечебната сила на доброто: Лекар оперира безплатно очите на многодетен баща, пътешествията на духа от Ладак до Мексико. И още: Тялото ни само може да победи рака

Васил, Мая и четирите им дъщери не могат да повярват на късмета си , когато …

Един коментар

  1. кателина

    Господ здраве да дава на София Мирчева! Нуждата от такива домове ще расте, дано да изглеждат по този начин. От видеото се видя ,че за всичко е помислено.Пожелавам си един ден да бъда гост в такъв дом. Благословени да са работещите в „Детелина“, на които ще разчитат възрастните хора!