понеделник , 23 октомври 2017
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: Автоимунните заболявания

„О!Здравей“: Автоимунните заболявания

В „О!Здравей“ тази седмица ще говорим за лупус и саркоидоза – автоимунни заболявания. Онова странно желание на организма да поведе война сам срещу себе си и е на път да се превърне в пандемията на XXI век. Имунологът Никола Кереков е в студиото и разказва повече за автоимунните заболявания.

„Способностите на медицината да разпознават и идентифицират автоимунните заболявания са доста по-добри през последните години. Вече са открити над 70 автоимунни заболявания и непрекъснато се идентифицират нови“, разказа Кереков. Той добави и че много учени намират връзка между модернизирането на живота ни и появата на някои автоимунни заболявания.

„Учените работят активно в търсене както на лечения, така и на самите механизми на възникване на заболяването. Вероятно механизмите са много. И автоимунните заболявания имат много различни компоненти – от една страна генетични, от друга – инфекции с различни вируси и бактерии, както и придружаващи заболявания. Комбинацията води до амалгама, която е известна като мозайка на имунитета“, посочи Кереков.

Той разказа, че автоимунните заболявания засягат значително повече жените за разлика от мъжете.

Вижте също

„О!Здравей“: Възможно ли е децата ни да са прегърбени от душевна мъка, защо гуруто Йоги Тан сади родопски кристали и какво е това „орторексия“

Започна учебната година и малчуганите от долните класове отново тръгнаха клети като мравки, превити под …