понеделник , 22 януари 2018
Начало / Оздравей / „О!Здравей“: Автоимунните заболявания

„О!Здравей“: Автоимунните заболявания

В „О!Здравей“ тази седмица ще говорим за лупус и саркоидоза – автоимунни заболявания. Онова странно желание на организма да поведе война сам срещу себе си и е на път да се превърне в пандемията на XXI век. Имунологът Никола Кереков е в студиото и разказва повече за автоимунните заболявания.

„Способностите на медицината да разпознават и идентифицират автоимунните заболявания са доста по-добри през последните години. Вече са открити над 70 автоимунни заболявания и непрекъснато се идентифицират нови“, разказа Кереков. Той добави и че много учени намират връзка между модернизирането на живота ни и появата на някои автоимунни заболявания.

„Учените работят активно в търсене както на лечения, така и на самите механизми на възникване на заболяването. Вероятно механизмите са много. И автоимунните заболявания имат много различни компоненти – от една страна генетични, от друга – инфекции с различни вируси и бактерии, както и придружаващи заболявания. Комбинацията води до амалгама, която е известна като мозайка на имунитета“, посочи Кереков.

Той разказа, че автоимунните заболявания засягат значително повече жените за разлика от мъжете.

Вижте също

„О!Здравей“ на 31 декември: На гости на новите хора – Никола и Свилена- семейството, което обърна гръб на Матрицата и още: Топлина и човечност от денталната фамилия Павлови

Не за първи път предаването среща своите зрители с Никола и Свилена , 20-те им …