четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / НС одобри държавната помощ за погасяване на дълга за АЕЦ „Белене“

НС одобри държавната помощ за погасяване на дълга за АЕЦ „Белене“

Държавната помощ за погасяване на дълга за АЕЦ „Белене“ беше одобрена на първо четене от парламента. В законопроекта е записано, че държавата ще осигури помощ в рамките на задължението на НЕК, според присъденото от Арбитражния съд в Париж. Точна сума обаче не е записана. След като бъде получено одобрение от Брюксел за държавна помощ, към „Атомстройекспорт“ ще бъдат платени 400 млн. евро. След преговори ще бъде преведена и останалата сума, но в момента държавата оспорва размера на лихвите, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.
Към момента задължението на държавата е 628 млн. евро. Законопроектът за държавната помощ за погасяването на дълга за „Белене” ще бъде гласувана на първо четене утре в пленарната зала.

„С подкрепата на този проект, на решение на МС и на този законопроект ние на практика ще решим един от основните проблеми в НЕК, който ние за съжаление наследихме. Това е един законопроект, който е свързан с предоставянето на помощ за НЕК. Помощ, която ще бъде предоставена от държавния бюджет, с която помощ НЕК да погаси своето задължение по арбитражното решение на международния арбитраж във връзка с проекта АЕЦ „Белене“, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

„Няма поводи много днес финансовият министър да се усмихва, но с цялата тежест, която осъзнаваме на днешното решение, положителното е, че механизмът, който засега предлагаме – помощта да се предостави възмездно, като разчитам на колегите от НЕК и от Министерството от енергетиката, така да управляват процеса на уреждане на взаимоотношенията оттук нататък с руската страна, така че да има определена възвръщаемост от тези активи, тъй като в края на краищата ние не плащаме глоба или санкция. Ние плащаме за произведено оборудване, което си представлява реален актив, които вероятно има стойността най-малко на това, което е присъдено“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

„Действително в момента имаме категорично разпореждане от съда в Женева да платиме тези пари. На година, ако не ги плащаме, а се забавим, са 118 милиона лева. На година. За това с финансовия министър, енергийния министър, с Томислав Дончев, разсъждахме за тези загуби и считаме, че ако действително управляваме добре процеса, но за да го управляваме, тези реактори трябва да станат и фактически наши, за да може след това да се разпореждаме с тях“, каза премиерът Бойко Борисов.

„Дали ще ги слагаме в музея, дали ще строят, дали ще се намери инвеститор, ако действително проекта е толкова хубав и жив, както твърдят от ляво. Би трябвало да не можем да намерим време да приемем всички инвеститори“, добави премиерът.

Чуйте още реакции и коментари от Народното събрание в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …