четвъртък , 27 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / НС одобри държавната помощ за погасяване на дълга за АЕЦ „Белене“
NARODNO_SABRANIE картинка

НС одобри държавната помощ за погасяване на дълга за АЕЦ „Белене“

Държавната помощ за погасяване на дълга за АЕЦ „Белене“ беше одобрена на първо четене от парламента. В законопроекта е записано, че държавата ще осигури помощ в рамките на задължението на НЕК, според присъденото от Арбитражния съд в Париж. Точна сума обаче не е записана. След като бъде получено одобрение от Брюксел за държавна помощ, към „Атомстройекспорт“ ще бъдат платени 400 млн. евро. След преговори ще бъде преведена и останалата сума, но в момента държавата оспорва размера на лихвите, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.
Към момента задължението на държавата е 628 млн. евро. Законопроектът за държавната помощ за погасяването на дълга за „Белене” ще бъде гласувана на първо четене утре в пленарната зала.

„С подкрепата на този проект, на решение на МС и на този законопроект ние на практика ще решим един от основните проблеми в НЕК, който ние за съжаление наследихме. Това е един законопроект, който е свързан с предоставянето на помощ за НЕК. Помощ, която ще бъде предоставена от държавния бюджет, с която помощ НЕК да погаси своето задължение по арбитражното решение на международния арбитраж във връзка с проекта АЕЦ „Белене“, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

„Няма поводи много днес финансовият министър да се усмихва, но с цялата тежест, която осъзнаваме на днешното решение, положителното е, че механизмът, който засега предлагаме – помощта да се предостави възмездно, като разчитам на колегите от НЕК и от Министерството от енергетиката, така да управляват процеса на уреждане на взаимоотношенията оттук нататък с руската страна, така че да има определена възвръщаемост от тези активи, тъй като в края на краищата ние не плащаме глоба или санкция. Ние плащаме за произведено оборудване, което си представлява реален актив, които вероятно има стойността най-малко на това, което е присъдено“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

„Действително в момента имаме категорично разпореждане от съда в Женева да платиме тези пари. На година, ако не ги плащаме, а се забавим, са 118 милиона лева. На година. За това с финансовия министър, енергийния министър, с Томислав Дончев, разсъждахме за тези загуби и считаме, че ако действително управляваме добре процеса, но за да го управляваме, тези реактори трябва да станат и фактически наши, за да може след това да се разпореждаме с тях“, каза премиерът Бойко Борисов.

„Дали ще ги слагаме в музея, дали ще строят, дали ще се намери инвеститор, ако действително проекта е толкова хубав и жив, както твърдят от ляво. Би трябвало да не можем да намерим време да приемем всички инвеститори“, добави премиерът.

Чуйте още реакции и коментари от Народното събрание в следващото видео:

Вижте също

EMBG_ELENKO

Еленко Ангелов: Медиите са виновни за агресията в България

Психологът Еленко Ангелов гостува в студиото на еМисия България и коментира последните случаи на агресия …