четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Ново телевизионно предаване в Украйна бълва само фалшиви новини

Ново телевизионно предаване в Украйна бълва само фалшиви новини

За да се пребори с фалшивите новини, телевизионно шоу в Украйна започна да излъчва в ефира си само такава информация, изрично подчертавайки, че в нея няма грам истина.
Седмичното предаване започва с думите: „Всичко е лъжа – от началото до края”. То се казва „Спрете фалшивите новини” и негови автори са уважавани украински журналисти, които внимателно подбират информацията. Принципът, на който подбират новините, е следният:

Ако журналистите, които проверяват фактите и историите, публикувани в мрежата или друго печатно издание, не намерят доказателства, че това е фалшива новина, тя не попада в предаването. „Това е разследващата журналистика, но с обратен знак” – така описват редакторите своята работа. „Това не е политическа сатира, а сериозна журналистика, която е в служба на хората“, добавят редакторите.

Те се борят с фалшивите новини, много преди те да станат проблем в световен мащаб. От 2014 година – с началото на конфликта с Русия Украйна беше залята от фалшиви новини, идващи от различни сайтове, които заляха не само страната, но и целия свят.

Украйна забрани разпространението на няколко руски медии, но това не успя да спре фалшивите новини за страната, които продължиха да циркулират в медийното пространство.
Предаването „Спрете Фалшивите новини” е опит тази информация да бъде публично развенчана, а не просто забранена. Като форма на противопоставяне на дезинформацията под формата на забавление организацията “Спрете фалшивите новини” започва работа 3 години преди доклада на американските разузнавателни служби за намеса в президентските избори и година преди Европа да алармира за опасността от фалшивите новини, които заливат интернет пространството.

„Украйна се превърна в опитно поле на опасните стратегически игри на Русия”, заяви Оксана Сиройд, говорителят на украинския парламент.

„Опитът на Украйна може да се използва от Америка и Европа”. Досега са разкрити над 1000 фалшиви новини. Това, което започва като доброволческа организация, днес има 26 щатни служители и вече е финансирана от неправителствени организации. Шоуто се излъчва по 30 украински канала.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …