сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ново начало за българската военна авиация или…

Ново начало за българската военна авиация или…

Три мащабни военни сделки на стойност около 3 млрд. лева одобри вчера Министерският съвет. Инвестиционните проекти – за купуване на нов изтребител, на два нови многофункционални патрулни кораба и на нови двигатели за старите съветски самолети МиГ-29, са едни от най-големите в процеса на модернизация на армията.

След като правителството реши те да бъдат изпратени за одобрение в парламента, военният министър Николай Ненчев определи вчерашния ден като „исторически за българските въоръжени сили”.

За сделките, за техния смисъл и параметри, както и за възможните проблеми разговаряхме в еМисия България с Димитър Ставрев от списание “Крила”.

„Придобиването на военна техника е дълъг и сложен процес. Нужно е да има една открита процедура, чиито детайли да станат ясни. Ще минат години, докато се достигне до пълна оперативна способност, около 6-7.

Възможно е да загубим едно поколение летци, а обучението им по-късно ще ни струва много пари. У нас летците и без това летят крайно недостатъчно в сравнение с колегите им от НАТО“, коментира той.

Чуйте целия му коментар по темата във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …