понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Новият президент“: Доналд Тръмп встъпва в длъжност

„Новият президент“: Доналд Тръмп встъпва в длъжност

Със специалното издание „Новият президент“ на Би Ай Ти проследи на живо встъпването в длъжност на 45-тия президент на САЩ Доналд Тръмп. Гост в студиото е Енчо Господинов – бивш заместник-директор на Червения кръст и дипломат. Ралица Василева е специалният пратеник на Би Ай Ти във Вашингтон, където протича встъпването в длъжност на новия американски президент.

„Тази церемония освен, че ще бъде много кратка, предполагам, че ще носи белега на самия човек Доналд Тръмп, който е много нестандартен. Той е един много жизнерадостен човек със силно и ярко присъствие. Той е свръх амбициозен, знае как да постига целите си. Нетипичен политик и влиза в Белия дом като такъв“, обясни Енчо Господинов.

„Тръмп е първият американски президент, който няма никакъв военен и политически опит. Той е и първият много голям и успешен бизнесмен с лично богатство, оценявано на около 5 млрд. долара. Езикът му на моменти е солен и не винаги има спирачки. Той е в състояние да поднесе много големи изненади както на приятелите, така и на враговете си“, каза Господинов. Той добави, че новият американски президент произхожда от нетипично и не съвсем пролетарско семейство.

Ралица Василева разказа директно от Вашингтон каква е обстановката там. Тя посочи, че обстановката е напрегната, но и пълна с много очаквания. Има протестиращи и пред Капитолия, които още сутринта бяха изтласкани от силите на реда. Василева каза, че Тръмп ще трябва да протегне ръка на симпатизантите си, но и да успокои обстановката с протестиращите срещу него. Тя посочи, че в инаугурационните речи президентите задават основния тон на политиката си.

„Дик Чейни също пристигна във Вашингтон. След клетвата президентът Обама и съпругата му Мишел ще отпътуват за Калифорния, където ще бъдат на почивка“, разказа Ралица Василева.
За първи път се случва по време на такава церемония да има стотици хиляди протестиращи. „Няма да му е лесно на новият американски президент. Не е типична тази картина около Белия дом“, прогнозира Господинов. Той припомни, че новият президент е успял да засегне с пиперливия си тон много хора още по време на предизборната кампания. 60 конгресмени и сенатори бойкотират тази церемония и няма да присъстват.

„Америка наистина е разделена, за съжаление. Обикновено церемонните около Белия дом с висши американски администратори са белязани от тиха и спокойна тържественост. Това е много специален ден в американската история. Политическите томахавки се заравят и хората стават по-толерантни. Боя се, че днес е възможно да наблюдаваме сцени, които не са типични за американската история“, посочи Енчо Господинов.

Церемонията преминава при изключителни мерки за сигурност, за да няма досег между официалните лица и протестиращите. Семейство Бил и Хилари Клинтън, Джордж и Лаура Буш и Джими и Розалин Картър също са поканени. Джордж Буш-старши и съпругата му са с влошено състояние и няма да присъстват.

По време на церемонията присъства и съпругата на Тръмп – Мелания. Той ще положи клетва върху две библии – семейната и на Ейбрахам Линкълн.

„Традицията е семейството да бъде опора на американците. Техните президенти и корпоративни ръководители трябва да бъдат здрави. В семейството се проявяват бъдещите ръководители. Както един президент се държи със семейството си, така американците смятат и че ще се държи като държавен глава“, коментира Енчо Господинов. Церемонията ще бъде озвучавана и от мормонски хор, който ще има няколко изпълнения. Доналд Тръмп и Барак Обама влязоха в Капитолия малко след 18,00 ч. българско време.

„Очаква се Джаред Тръмп да бъде съветник на тъста си за политиката на САЩ в Близкия изток. Предстои да видим как този млад човек ще влезе в обувките на Хенри Кисинджър“, коментира дипломатът.
Той изрази надежда Владимир Путин и Доналд Тръмп да намерят общ език и ключ за решаване на проблемите в Близкия изток. Ралица Василева се включи отново на живо и разказа, че следи как пристигнаха децата на Доналд Тръмп и семейството му се е събрало.

Там е и българският посланик, който разказва, че по традиция дипломатическият корпус е представен само от един човек – от посланика. Дори съпругите им не са поканени на церемонията. Ралица Василева също посочи, че на церемонията не присъстват 60 конгресмена, демократи, които бойкотират Тръмп.

Колегата ни Златимир Йочев е в УНСС и разговаря със студенти от катедра „Международни отношения“. Магистърът по международни отношения Георги Велев посочи, че Тръмп е правил изказвания до момента само като кандидат за президент. Той със сигурност няма да бъде безличен президент. С интерес се очаква да видим какви ще бъдат неговите позиции спрямо Русия и Китай. Основният негов противник на международната сцена би бил Китай. Може би по тази линия трябва да очакваме сближаване с Русия. Има все още много въпросителни и тепърва предстои да видим какво ще се случи и ще намерим техния отговор“, коментира Георги Велев.

Борислав Великов посочи, че е бил в Айова и мнозинството от хората там имат благоприятна визия за бъдещето. „Бях свидетел на много от т.нар. му слогани: „Да направим Америка велика отново“. Много хора изразяваха своята пълна подкрепа към него. Възрастни, бели и необразовани мъже подкрепиха основно Тръмп. Може би гласът на младите хора не се чува“, смята Борислав Великов.

Доц. Д-р Пламен Ралчев смята, че на президентът Тръмп ще му се наложи да се адаптира към новата си роля. „Всеки един опит на Тръмп да излезе от установените коловози в американската политика, може би ще бъде връщан. Мисля, че няма да може да промени толкова много неща толкова бързо, колкото смята. Той смята, че Майк Пенс ще играе функцията на балансьор“, добави Ралчев.
Студентът Димитър Черкезов каза, че има разлика дали ще се слуша самият Доналд Тръмп или администрацията му.

Ралица Василева посочи, че Хилари Клинтън е била освиркана от тълпата. Специалният пратеник на Би Ай Ти във Вашингтон посочи, че с пристигането си Доналд Тръмп е бил аплодиран силно от хората, които са се събрали пред Капитолия, за да чуят на живо речта на 45-тия американски президент. Енчо Господинов обобщи в студиото кои са основните обещания, които Доналд Тръмп даде по време на предизборната си кампания.

Огнян Георгиев от в-к „Капитал“ посочи, че Обама е трябвало да работи с доста по-разнообразна комбинация в сената, докато Тръмп има повече поддръжници там. Според Енчо Господинов отношенията с Великобритания ще придобият нова форма. Той смята, че един от най-големите провали на Обама е неуспешният опит да убеди Великобритания да остане в ЕС.

Според Огнян Георгиев, Тръмп ще бъде много важен за ЕС, тъй като няма да направи нищо по отношение на съюза. Според него, Европа ще трябва да се реформира, да се вгледа в себе си и да разбере кое е важно и кое не. „Много важно е, че в тази икономическа политика на Тръмп всички са съперници. Тръмп ще работи с ЕС като със съперник“, добави Огнян Георгиев.

„90 души е екипът, който под ръководството на иконома на Белия дом пренареждат за 4-5 часа десетки стаи и кабинети. Да изпразнят Белия дом от вещите на семейство Обама и да сложат тези на Доналд Тръмп“, разказа Енчо Господинов.

По думите на Огнян Георгиев, много от хората на Обама ще останат на позициите си в първите три месеца, тъй като Тръмп все още не е успял да сформира кабинета си. Новият държавен секретар на САЩ идва от бизнеса. Първи положи клетва вицепрезидента Майкъл Пенс, който бе развълнуван по време на клетвата.

„След половин-един час започва истинският трънлив път на президента Тръмп“, прогнозира Енчо Господинов. По думите му, остава да се реши и големият въпрос в каква посока ще поведе отношенията с Русия, ще се разберат ли с Путин и до каква степен.

Точно в 19,00 ч. българско време и 45-тия американски президент Доналд Тръмп положи клетва като държавен глава. Вижте цялата му реч минути след като се закле.

„В сравнение с речите на Рейгън, Обама и Клинтън, речта е по-земна, има по-малко литература, есеистика и философия. Тя беше директна, свързана с проблемите, които обикновените американци виждат всеки ден“, анализира Енчо Господинов.

„Обама дойде на същите крила на ентусиазма. Свършваха два мандата след Джордж Буш. Тогава я имаше същата еуфория и същите надежди. Видях много ясно отказа на Тръмп от глобализацията. Това беше послание към хората, които се страхуват от външния свят и не го разбират. Той им каза: „Аз ще ви защитавам, аз ще ви пазя“. Глобализацията облагодетелства най-много американските компании и американския бизнес“, коментира журналистът Огнян Георгиев.
[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2017/01/20/KLETVA_TRUMP_3.mp4[/KGVID]

Следете Би Ай Ти на живо в ефира, в сайта или на страницата ни във Фейсбук – https://www.facebook.com/BITelevision/

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …