вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Новите технологии, новите медии и поколението Z

Новите технологии, новите медии и поколението Z

Как да използваме новите технологии, за да накараме младите потребители, от т.нар,. поколение Z, да бъдат по-активни по отношение на медиите.

Това е темата на поредната лекция от серията събития, организирани от Читалище.то, която ще се състои на 13 април. Тя е озаглавена „Нови технологии, нови медии, нови потребители“.

В еМисия България разговаряхме за това с ПР специалиста Мила Кръстева и съоснователя на сайта Banitza.net Николай Николов, който е и продуцент в социалната платформа „Ал Джазира плюс“.

Според Николов на младите хора (между 18 и 35 години) трябва да се гледа като на друг тип потребители на информация, като е много важно тя и начинът, по който я потребяват, да се оптимизира за техните нужди.

Най-важното е колко голяма част от младите използват телефоните си, за да влизат в интернет, да сърфират, комуникират и четат новини. Те нямат толкова време да се зачетат в дълга статия, не гледат телевизия и затова медиите трябва да имат друг подход към тях, смята той.

За да ангажират младите хора, медиите трябва да имат предвид няколко неща, вкл. че поколението Z е израснало в много динамична среда на развитие на новите технологии и е изключително визуално, коментира и Кръстева.

Тя припомни данните от редица изследвания, според които младежите трудно възприемат по-дълъг текст или аудио/видео материал, че времето им за концентрация трае средно около 8 секунди, че самите те са създатели на съдържание и лесно разпознават липсата на автентичност в информацията.

Николай Николов даде пример с решението проектът „Ал Джазира плюс“ да няма уебсайт, като го определи като много важна промяна в начина, по който хората взаимодействат и получават информацията си.

„Хората вече не цъкат на сайтове, а консумират информация чрез социалните медии, като особено „Фейсбук“ набляга най-вече на видео съдържание“. По думите му Banitza следва подобна стратегия.

Ще изчезнат ли традиционните медии и страда ли качеството на информацията от новите технологии и практики, изостава ли България в тези процеси, какво ангажира вниманието на днешните младежи и каква е мисията на Banitza – чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …