петък , 19 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Новите социални предприемачи – социална промяна чрез устойчиви бизнес модели

Новите социални предприемачи – социална промяна чрез устойчиви бизнес модели

Първа по рода си Академия за социални предприемачи стартира в България. Тя цели създаването на ново поколение предприемачи, които да получат знанията и практически умения за постигане на значима социална промяна и изграждането на устойчиви бизнес модели.

Как социалното предприемачество може да помогне да се промени бизнес средата в България, а в същото време да даде възможност на много млади хора да осъществят бизнес проектите си и да помагат за общозначими каузи – разказаха Юрий Вълковски, изпълнителен директор на фондация „Промяната“, и Мила Натудова, проектен мениджър на The Business Institute.

„Има страхотни социални каузи и проекти, които обаче получават финансиране по проекти и правят нещо успешно в продължение на 1 – 2 години, а след това изчезтват. В момента, в който са натрупали опит, експертиза, успяват да помагат и тъкмо започва промята, се разпадат, защото нямат финансиране. Социалното предприемачество е отговор на въпроса: можем ли да се работим по социални каузи по устойчив начин, както го прави бизнесът и те да генерират и приходи, и да се мисли по по-модерен начин“, обясни Юрий Вълковски смисъла на социалното предприемачество.

Той даде за пример с фондация „Заслушай се“, които осигуряват равен достъп на хора със слухови увреждания, но по устойчив начин и така, че бизнес потребители да плащат за това.

„Виждаме старите НПО-та, които се опитват да се трансформират и да генерират приход, а новите организации от самото начало мислят по по-бизнес начин. Същевременно бизнесът е все по-социален и то не просто като дарителство, спонсорство или корпоративна социална отговорност, а започва да мисли как самият той може да променя обществото“, подчерта още Вълковски.

„Непрекъснато виждаме подкрепа от бизнеса да развиваме социалното предприемачество. Академията също е подкрепена от бизнеса с идеята най-добрите да получат стипендии за участието си. Основаната причина обаче да се зароди Академията е, че вярваме, че в България има много талантливи хора, които ако получат практическите умения и знания, и оттук нататък каквото и да правят, биха имали успех“, коментира Мила Натудова.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …