събота , 21 юли 2018
Начало / Новини / Новините на Би Ай Ти в 16 ч. – актуалното от деня на балотажа у нас и в чужбина

Новините на Би Ай Ти в 16 ч. – актуалното от деня на балотажа у нас и в чужбина

Днес е решителен ден за България. Българските граждани у нас и в чужбина гласуват за президент на страната на втори тур, до който достигнаха кандидатите Румен Радев, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, и на ГЕРБ, Цецка Цачева. За първи път на балотаж у нас съществува и опцията „Не подкрепям никого“.

Актуална информация за изборния ден и репортажи от различни точки на страната и чужбина гледайте в специалната новинарска емисия на Би Ай Ти.

По последни данни избирателната активност днес е висока – 27%, и надминава тази от първия тур към същия час – 26,2 на сто. Най-висока е измерената в Смолян, а най-ниска – в Кърджали. На местния вот в район Младост тя е 28,24%.

Към 13 ч. в ЦИК са постъпили 42 сигнала за нарушения, повечето от които притеснения за тайната на вота, свързани с начина на сгъване на късата бюлетина. От ЦИК напомнят, че преди да бъде пусната, след поставянето на втория печат, бюлетината може да се прегъне още веднъж.

Прокуратурата е образувала 13 досъдебни производства за нарушения.

В изборния ден се появи и съобщение, че представители на СИК в чужбина нямат право на изявления пред медиите по време и след края на изборния ден. Вижте коментара на говорителя Цветозар Томов във видеото.

Сигнали за купуване на гласове се появиха в ромската махала на Пловдив – Столипиново, където към 12 ч. е измерена най-ниската активност в страната. Кореспондентът ни Илиян Велков провери какво се случва с подадените сигнали и защо интересът към гласуването е толкова малък.

Варна е един от големите областни градове, където на първи тур не спечели никой от системните кандидати. Как върви изборния ден на балотажа в морската столица – провери кореспондентът ни Кристиян Николов.

На тези избори гласоподавателите имат възможност да гласуват и машинно. Как приемат българите новия начин за гласуване – вижте в репортажа на Ирена Казакова.

След множеството оплаквания на зрители на Би Ай Ти за затрудненията и пречките при гласуването на първия тур в чужбина, от ЦИК признаха, че са допуснали грешки. Какви са причините и какво се е променило – репортерът ни Флорина Иванова разговаря с председателя на ЦИК Цветозар Томов.

Външното ни министерство публикува и нови адреси на седем секции за гласуване зад граница. Вижте къде са те.

Към 10 ч. малко над 15 хил. българи зад граница са гласували, като най-активни са тези в Турция, Гърция и Великобритания. С какво българите на Острова ще запомнят вота на първия тур там, където днес значително по-малко хора са избрали да гласуват, и как премина гласуването в една от най-натоварените секции в Лондон – вижте в репортажа.

Гледайте цялата емисия тук. Очаквайте и централната ни емисия в 19,30 ч. по Би Ай Ти.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …