петък , 22 юни 2018
Начало / Новини / Новините на Би Ай Ти на 23 юни – късна емисия с Петя Кертикова

Новините на Би Ай Ти на 23 юни – късна емисия с Петя Кертикова

Преди минути в орбита беше изстрелян успешно първият български частен сателит BulgariaSat1, а Би Ай Ти е единствената българска медия, която е на площадката в Космическия център „Кенеди“ в Кейп Канаверел, щата Флорида, и следи на живо изстрелването.

Самият сателит беше изработен в Пало Алто, Калифорния, и транспортиран тук в специална капсула. След много тестове, най-важният сред които за пожароустойчивост, той бе подготвен за извеждане в Космоса с рециклираната ракета „Фалкон 9“.

Сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до българската позиция на геостационарната орбита. Очаква се той да може да предава след около месец.

Проектът се оценява от собствениците му на 250 млн. долара, като се очаква „животът“ му да продължи около 20 години.

Би Ай Ти разговаря и с президента на „Булсатком“, българската компания собственик на сателита, Максим Заяков.

Приключи срещата на върха в Брюксел. Основните теми на нея бяха Брекзит, сигурността в Еврейския съюз и мигрантската криза. В белгийската столица бяха представени и приоритетите, които ще има българското европейско председателство.

За какво се договориха лидерите по основните теми по време на двудневната среща обобщава Ралица Василева, а репортерът ни Илияна Шишкова разказва за приоритетите на председателството ни, което ще започне през следващата година.

България възнамерява да започнне преговори с Швеция за закупуването на изтребители „Грипен“. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където разговаря със шведския си колега Стефан Льовен. Очаква се до две седмици да бъде взето и официалното решение на правителството за началото на преговорния процес. Повече по темата – в репортажа на Валерия Касиян.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на лидера на партия „Воля“ – Веселин Марешки, и на двама от депутатите му – Кръстина Таскова и Пламен Христов. Според държавното обвинение тримата са участвали в престъпна група, принуждавала собствениците на конкуренти аптеки да ги прехвърлят на Марешки, негови роднини или подставени лица. Каква е схемата обяснява репортера ни Светослав Пенчев.

Вижте подробности по тези и други от водещите новини на деня в късната емисия на Би Ай Ти:

 

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …