сряда , 21 ноември 2018
Начало / Код 11-13 / Нови критерии, стари порочни практики при приема на първокласници. Какъв регламент ще гарантира справедливото класиране на ученици?

Нови критерии, стари порочни практики при приема на първокласници. Какъв регламент ще гарантира справедливото класиране на ученици?

През март започва кампанията за записване на първокласници. Тази година те ще се класират по нови правила. Най-важният критерий ще стане семейството да живее в района на училището от поне три години. За да коментират изискванията, в студиото на КОД 11-13 гостуват. Диана Милушва, зам.-директор на 51 СУ „Елисавета Багряна“ и Явор Ганчев, национален координатор на мрежа на родителите.

„Какъвто и регламент да има за прием в първи клас, ако има хора, които не могат да запишат детето си там, където искат, проблемът остава. Почти сигурно е, че целта е да се постигне по-справедливо записване в първи клас. Какъвто и регламент да измислим, системният проблем не се решава“, посочи Ганчев и допълни, че проблемът идва от начина на управление на държавните и частни училища.

Зам.-директорът на 51 СУ „Елисавета Багряна“ поясни, че в почти всички начални училища се дава добро образование, но не може да се пренебрегне желанието на родителите, децата им да учат в най-доброто школо.

„В училищата с най-голям наплив трябва да бъдат разширени, за да получат хората това, което желаят. През последните 4 години комисията е затруднена с приема, защото трябва да проверява дали посочените адреси са реални. В района на училището са родени повече деца, от колкото могат да бъдат приети“, каза Милушева.

Очакват ли се опашки пред училищата и стъпка напред ли са новите критерии за прием, вижте във видеото. Още от КОД 11-13 – ТУК.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …