вторник , 19 юни 2018
Начало / Код 11-13 / Нови хоризонти: Прекроявания в Европа и България в перспективата на европредседател

Нови хоризонти: Прекроявания в Европа и България в перспективата на европредседател

Накъде ще тръгне Европа след пренареждането в политическата картина през последните седмици? Румънското правителство падна, премиерът ни Бойко Борисов проведе ключова визита при турския президент Реджеп Ердоган, а преговорите за Брекзит вече започнаха. Как да тълкуваме всичко това и какво можем да очакваме – темата в КОД 11-13 коментираха проф. Динко Динков от УНСС и политологът Калоян Методиев.

„За България е особено важно, че предстои среща между нашия министър-председател и канцлера на Австрия като бъдещи председатели на ЕС. В рамките на подготовката ни за поемане на председателство имаме прерогатив да задаваме дневния ред на ЕС и идеята ни очевидно е да съдействаме за преодоляване на тази криза, която наблюдаваме в момента“, обясни проф. Динко Динков.

„Няма нищо конкретно като изражение на тези визити на Бойко Борисов – нито като проекти, нито като пари. Предимствата са единствено от гледна точна на пиара на министър-председателя“, коментира от своят страна политологът.

„Посещението на Зоран Заев очерта едни нови акценти в политиката на македонската готовност за подобряване на двустранните отношения с България“, коментира визитата на Заев у нас проф. Динков.

„Можем да искаме някакви приоритетни икономически оси, които да ни бъдат дадени в политиката ни с Македония. Факт е, че чухме добри пожелания, любезни думи, но никакви конкретни числа, а за сметка на това, македонската преса ни залива с най-отвратителни епитети“, заяви Методиев.

Двамата събеседници коментираха и развитието на отношенията ни с Русия в контекста на последния телефонен разговор, проведен между президентите Румен Радев и Владимир Путин.

„Нормално е между България и Русия да има контакти на високо равнище и аз не виждам нищо лошо в това двама държавни глави да си говорят по телефона в продължение на 20 минути. Със сигурност има изключително важни теми за обсъждане помежду им. Не бива обаче да забравяме, че Русия е президентска република, а България – парламентарна, така че е важно да има синхрон между президента на Русия и премиера на България“, коментира проф. Динков.

Вижте целия разговор по темата в следващото видео!

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …