петък , 14 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нова ски драма: Опасни ли са за живота лифтовете на Витоша и защо не се подменят?

Нова ски драма: Опасни ли са за живота лифтовете на Витоша и защо не се подменят?

В деня на поредните протести за Банско, ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“ призоваха Столична община да ревизира приватизационния договор за Витоша с „Витоша ски“. Какво точно искат и какво не е наред – отговарят Марта Георгиева, общински съветник от ДСБ и Радослав Пеев от ”Витоша ски”, който сподели и каква е причината за състоянието на съоръженията.

„Нашият разговор не е с „Витоша ски“, а Общината и гражданите. Ние искаме премахване на опасните съоръжения и построяването на нови, за да е планината достъпна. Позицията ми е, че не работят достатъчно съоръжения, каквито са задълженията по договора. Те не са поддържани и много от тях са спрени. Столична община обаче бездейства и не само, че не прекратява договора, но и подпомага този блокаж и така гражданите нямат достъп до Витоша“, изтъкна Георгиева.

„Лифтовете работят. Всички съоръжения, които са годни за употреба и са одобрени от Държавния техническия надзор, работят. Факт е, че има технически проблеми, въпреки дългата профилактика, но това е лифт на 34 години. Щом е въведен в експлоатация, той няма как да бъде опасен. Съоръженията са поддържани и безопасно ползвани“, категоричен е Пеев.

По думите му, твърденията на ДСБ са несериозни няма основания Столична община да разтрогне договора. Той каза, че обещаната инвестиция за 500 000 лв. е направена още първата година и предметът на дейност е запазен, а всички опасни съоръжения са спрени отдавна.

Марта Георгиева изрази задоволство, че темата отново е в дневния ред след дългогодишните опити за положителна промяна. По думите й обаче, такъв разговор не може да бъде воден с фирмата „Витоша ски“, която доказала, че не може да стопанисва обектите.

По думите на Пеев обаче е имало конкурс за стопанисване на съоръженията и никой не се е явил за тях.

Ивайло Рангелов, който обучава деца в планината, изказа мнението, че Витоша е първият курорт в страната и все пак не е правен като курорт – без мисъл и на парче. По думите му, това е причината гражданите да избират други дестинации, където имат реална възможност да карат ски.

Още от еМисия България – ТУК.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Зелените се правят на луди, та нали техния вожд Белев се разполага с парка като с бащиния, и забравят, че плана за Витоша не позволява да се правят нови лифтове, а ремонта на старите е неоправдан.