петък , 20 юли 2018
Начало / България избира / „Нова република“ се бори за гласа на излъганите десни избиратели

„Нова република“ се бори за гласа на излъганите десни избиратели

Би Ай Ти предоставя един час разговор на основните кандидати за власт, в който да покажат техни човешки качества и политически възможности. За да е вашият избор информиран. Започва кросфайърът на Би Ай Ти. Един кандидат се изправя срещу трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Николай Конакчиев. Тази вечер в предизборното студио на Би Ай Ти са кандидатите за народни представители Радан Кънев, председател на „Нова република“, и Трайчо Трайков – говорител на „Нова република“.

Радан Кънев и Трайчо Трайков коментираха случващото се в Лондон днес. „Не можем да сме напълно подготвени за тази асиметрична война. Винаги е възможен терористичен акт. Червените бригади са донесли много повече жертви, отколкото Ислямска държава. Днес в Багдад въобще не се броят терористичните атаки – те са всеки ден и са десетки“, заяви Радан Кънев.

„Кампанията вече се изкриви по възможно най-нерационалния начин за това как се води дебат за бъдещето на България“, смята от своя страна Трайков, който коментира дали ситуацията в Лондон ще се използва и от български политици в предизборната кампания.

Злоупотребата със стратегически проблеми е срамно, категоричен е Кънев, който коментира и ситуацията в Турция и на границата. Трайков анализира изказването на турския президент Ердоган като посочи, че политиката на ЕС е принципна и твърда и това е начинът да се отстояват решения.

„Ердоган го чака съдбовен за него референдум. Манията му да установи едноличен режим е на решителна фаза. Ние не трябва да бъдем като Ердоган. Тези, които редят автомобилни гуми по границата, на която няма нищо, са огледален образ на Ердоган в България и го правят, за да печелят гласове“, посочи Радан Кънев. По думите му, най-важните теми ги няма в кампанията.
„Нашата държава възприе сякаш твърд подход към Турция, едва когато трябваше да се защити интересът на Доган. Доган няма да ни спаси от Ердоган“, смята Трайков.

Радан Кънев коментира секциите в Турция като каза, че затварянето им не може да бъде тема на предизборната кампания. „Ние поставихме въпроса в края на август 2016 г. – тогава, когато се видя, че Ердоган тръгва към диктаторски, едноличен режим. Аз не вярвам, че за тези хора тези избори ще бъдат демократични“, коментира Кънев.
Той каза, че ГЕРБ и БСП са си разделили по равно гласовете от Турция. „Двете големи партии играят много нагъл театър, фалшив мач пред очите на всички“, подчерта председателят на „Нова република“.

„В България нашите сънародници от турски произход са толкова обект на нашите послания, както и всички останали. Ясно е защо“, допълни Трайков.
Няма конфликт в сегашната ситуация между България и Турция. Има между ЕС и Турция“, смята Кънев. Той каза, че „Нова република“ лансира тезата за единство на българската нация от различни етнически групи и единство на българите не само в България. „След опита за преврат в Турция и след захода на Ердоган към диктатура, мнението ни за българската политика се разделиха диаметрално. Тогава бях в Реформаторския блок“, припомни Кънев.

Той каза, че ДАНС експулсира лица, близки до управляващия режим, а не опоненти. „Това слагане на по-силния, както беше при Бойко Борисов, показва комплекси или зависимости, а може би и двете“, посочи Кънев.

„Много е забавно как ДПС по нещастие се разцепи на турското и руското си крило. Сега сигурно си скубят косите, защото не са изчакали Русия и Турция да се сприятелят“, коментира Трайков.
Двамата анализираха и темата за „Газпром“ и акцизните складове.

„Става дума за стотици милиони и милиарди годишно. Това е фактор, от който пряко зависи конкурентоспособността. Критично важно е в тези 7 седмици, които имаме, да изразим предложение, да съставим прозрачно и публично българска позиция. Предложенията на „Газпром“ трябва да бъдат сериозно коригирани“, категоричен е Трайчо Трайков.

Той смята, че директно трябва да се договори единна цена и разликата да е само в транзитните разходи. „До тук говорим за повече от 40%, които сме надплащали. Мисля, че трябва да настояваме за допълнителна отстъпка, която да ни компенсира за надплатените суми през годините. Трябва да настояваме транзитът да се осъществява през Украйна – това е най-прекият път. Това е работа на правителството“, добави още Трайков.

Той припомни, че са минали 5 години, откакто КЗК за първи път констатира, че вероятно има картел. „Това бяха дните около оставката ми. От 2 години търсим информация за собствеността и разпределението в акцизните складове. Който контролира акцизните складове, контролира всичко. Две години поред институциите отказват такава информация. Прокуратурата дори се появи да пледира да не ни дадат тази информация. Вчера ВАС каза, че това не е конфиденциална информация. Ние веднага минахме през министерството на финансите, министър Ананиев ни прие и обеща още днес да разпореди тази информация да ни бъде предоставена“, разказа Трайков.

От „Нова република“ искат тази информация да стане известна по време на изборите. „Марешки е рожба на системата. Ако държавата функционираше нормално, Марешки нямаше да е възможен“, убеден е Трайков.

Радан Кънев каза, че много важен е въпросът има ли монопол върху търговията на едро с горива.
„Това е информацията, която трябва да получим. Това са 500 лв. на човек годишно. Данък „Лукойл“ можем да го наречем. Ако няма такъв монопол и картел, няма Марешки. Ние трябва да получим информацията и веднага ще я споделим. Информацията ще отговори на въпроса има ли монопол над собствеността на данъчните складове“, посочи Кънев.
„Кой е издавал лицензите, кой не е издавал? Ки правителства са сложили чадъра? Кои прокурори са си мълчали? Това е истинската борба с корупцията и това е начинът да използваш закона и демокрацията като оръжие“, подчерта Кънев.

Радан Кънев каза, че в тази кампания не е имало дебати. „Престанаха да ни канят, защото не може всички така хубаво да си се псуват, а ние да се опитваме да говорим за нещо смислено. Големите партии БСП и ГЕРБ бягат от дебати поради страх, некадърност, некомпетентност и заради черното си минало. Политиката е сблъсък на идеи, а не кой ще купи повече гласове“, посочи Кънев.
„Надявам се, че съм дал и ще дам достатъчно причини на хората, които ме подкрепиха, да повторят вота си“, каза Трайков.

„Три дена преди изборите нямам никакви съмнения“, заяви Кънев и каза, че не може да отговаря на въпроса защо не са в коалиция с Христо Иванов. „Ако някой казва, че сме отправили покана през медиите, това е неистина. Ние уважаваме суверенното решение на националния съвет на „Да, България“, но то е пагубно за тях и тежко се отразява на всички десни избиратели. Но е наше осмислено решение това, че не сме заедно с Реформаторския блок“, заяви още Кънев.

Дясното трябва да бъде единно и силно, но това не може да се случи под шлифера на Борисов. Не може десните партии да признаят Бойков за свой шеф. Освен това в рамките на последната една година имаше поредица от нарушаване на програмата на РБ. Напълно нехигиенична коалиция със Светльо Витков. Такава гавра не можем да приемем. РБ изрично зае позиция против изграждане на антикорупционна прокуратура по румънски модел – плю на цялата програма, с която влязохме в парламента“, заяви Радан Кънев.

Председателят на „Нова република“ коментира и въпроса има ли опасност близо 600 000 българи да останат непредставени в парламента: „Има 1 млн. българи, абонирани да гласуват за ГЕРБ. Вътре сред избирателите има голямо ядро десни избиратели с десни ценности те са най-излъганите хора“.

Режимът „Бай КОЙ“ свърши. Ще видите и резултатите на ДПС. Режимът „Бай КОЙ“ има два партньора – Бойко и Доган, а Пеевски е някъде по средата. Двама фалшиви герои – царя и бодигарда“, заяви Кънев.

Трайчо Трайков каза, че обещават да предприемат мерките, които неминуемо ще доведат до ръст в икономиката. Едното е спиране на кражбите. Другото е да се даде предимство на бизнеса.
„Очаквам напълно различни от прогнозните резултати“, заяви Кънев по повод социологическите проучвания. Трайков цитира социолог, който му казал: „Как пък само вие не си намерихте някой, който да ви даде добра социология?“

Кънев обясни, че партията е обект на съзнателна, пълноценна медийна изолация. „Аз дори съм толерантен, защото говорим за категорична, пълна забрана на хазартни игри. Както и забрана на политическата реклама. Тя е от държавния бюджет, защото данъкоплатецът плаща за партийните субсидии“, обясни Кънев. По думите му, всъщност данъкоплатецът не субсидира партии, а дотира пряко един частен бизнес, който оказва влияние върху политиката и така се завърта един порочен кръг.

„Излиза, че всички социологически проучвания са със собствени средства, т.е. всички тези хора работят доброволно. Държа нещата да се казват с истинските им имена – това са пари под масата, за да се лъже“, заяви Кънев.

Трайков каза, че вижда голям напредък във възприятието за „Нова република“. По думите му, от ден на ден когато хората вече знаят кой е в „Нова република“ подкрепата е все по-осезаема.
Трайков посочи, че ЕС е осъщественият български идеал. „Днес всички, които живеем в ЕС, живеем с равни права и без граници помежду си. Що се отнася до бъдещето на Европа, категорично се нуждаем от силна и аргументирана позиция в дебатите за това какъв път трябва да поеме ЕС оттук нататък. Най-плътно на българските интереси отговаря петия вариант от Бялата книга на Юнкер – повсеместна интеграция, без разлика в международните политики“, посочи Трайков.

Според „Нова република“ Крим е на Украйна точно толкова, колкото Кърджали е на България. „Всеки, който допуска преначертаване на границите днес, е на половин крачка от национален предател“, заяви Кънев.

Трайков каза, че в ерата на лесните комуникации, лесните пътувания, остава да се даде на българските сънародници да гласуват зад граница. „Интеграцията на ЕС ще обезсмисли понятието българи в чужбина за тези, които живеят в Европа. ЕС вече не е чужбина. Пътуването от Париж до България е евтино. От София до Силистра е по-скъпо и по-несигурно, а и колата се чупи по-лесно“, заяви още той.

Двамата коментираха и позицията на партията за СЕТА. Радан Кънев каза, че дори „Произведено в България“, които са най-консервативни, подкрепят СЕТА.
Атаката срещу СЕТА е популистка лъжа. Българският бизнес е отворен към експорт, търси и намира пазари. СЕТА може да бъде в полза на българския бизнес“, смята председателят на партията.

Чуйте целия разговор с представителите на „Нова република“ Радан Кънев и Трайчо Трайков в следващото видео:

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …