петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Нова присъда по делото „Мартов“ – за собственика на българския център „Родина“ в Чикаго Емил Господинов

Нова присъда по делото „Мартов“ – за собственика на българския център „Родина“ в Чикаго Емил Господинов

Поредна присъда бе дадена днес от съда в Чикаго по делото „Мартов“, образувано след разбиването на мащабна схема за пране на пари и измами с кредитни карти на няколко континента.

През 2014 г. 17 българи бяха арестувани при съвместна операция на ФБР и ДАНС в Чикаго и София. Прокуратурата ги обвини за участие в група за източване на кредитни карти. Схемата е работела по следния начин: в Чикаго от България са били получавани номерата на карти, откраднати чрез скимиращи устройства, разположени и прикрепени по банкомати из цял свят. Соченият за главатар Георги Мартов-Мицубишито след това е раздавал номерата на негови хора в Чикаго, които с фалшиви пластики са източвали парите на жертвите.

Заподозряните за участие в схемата един след друг започнаха да признават вината си с цел по-леки присъди.

Тази сутрин пред съда застана Емил Господинов, известен на общността ни като собственикът на българския център „Родина“ в Чикаго. Той получи две години и половина затвор, както и една година под наблюдение след изтичане на присъдата. Условна присъда, за каквато бе настоявано, бе отхвърлена.

Господинов трябва да се предаде на властите на 13 март 2017 г.

Задържането му беше голяма изненада за българската общност в Чикаго, като хората, които го познават, дори изпращат писма до съда, в които пишат, че той е изключително великодушен и многократно е помагал на приятелите си.

Според прокуратурата обаче въпреки добрата му репутация, помагайки на Мартов, българинът е нарушавал закона и макар да не се е облагодетелствал от престъпната дейност, все пак е съучастник, като за целта е използвал бизнеса си.

Присъдата на Господинов е петата до момента по делото. Тази седмица съдът ще реши съдбата на още двама от обвиняемите – Иван Коцев и самият Георги Мартов.

Елена Хотинова беше в съдебната зала. Тя ни припомня и какви са присъдите до момента:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …