неделя , 30 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Нова платформа за фентъзи дава шанс на млади автори
BIBLIOTEKA картинка

Нова платформа за фентъзи дава шанс на млади автори

Нова литературна платформа дава шанс за изява на млади автори. „Хипертекст” съчетава увлечението към високите технологии и фантастичните разкази. За инициативата разказаха основателите на сайта Георги Пенчев и Хараламби Марков, които бяха гости на предаването еМисия България.

„Имаме амбицията да подпомогнем писането на фантастика в България. Любовта към фантастиката в България винаги е била силна. Има почитатели от много поколения“, разказа Хараламби Марков.
Платформата функционира от около 10 дни, посочи Георги Пенчев. Той добави, че целта на екипа е да покаже, че писането може да бъде една успешна кариера в България.

„Имаме форма, в която всеки може да изпрати разказ, който стига до нашата редакционна колегия. Моделът, който сме адаптирали се прилага от 60 години в западните списания. Четем всички разкази анонимно и решаваме кой от тях да бъде публикуван. Винаги връщаме кратко писмо с насоки за това как да се развиват на техническо ниво, изграждане на сюжет, превъзмогване на остарели идеи. Ще се стараем да открием пълния потенциал на самия разказ и да го развием така, че на читателя да му хареса от първия ред“, обясни Хараламби Марков.

Пенчев посочи, че платформата предлага и възнаграждение за публикацията, но целта е форматът да не бъде приеман като конкурс, еднократно, а като продължителна възможност. „Всеки може да се научи на базите и основите на това да създаваш едно повествование. Не всеки е писател, но това не би трябвало да обезкуражава всички, които биха искали да опитат. Ще даваме и насоки как се гради диалог, сюжет, герои. Ще насърчаваме хората да почувстват, че има накъде да се развиват“, обясни Георги Пенчев. Той увери, че много от големите имена са започнали първите си стъпки като автори в списания.
В редакторския колектив участват 7 души, разказа Марков и добави, че сред тях има преводачи, преподаватели в университета и хора, които работят с думите от много години.

„Организираме дни на фантастичното на 29 и 30 октомври. Ще се опитаме да покажем фантастиката в ескейп стаите, бордови игри. Ще има среща с издатели и автори. Целта е те да генерират много нови идеи и инициативи. А можем да намерим и нови автори“, добави Георги Пенчев.

„Вече има над 20 разказа, които очакват да бъдат прочетени. Ключовото е, че разказът не трябва да е бил публикуван никъде другаде до сега. Целта е да публикуваме поне по 1 разказ на месец и професионални илюстратори ще работят по всеки от тях. Нивото на разказите е различно. Ние няма да оценяваме писането, а се стремим да гледаме на всеки разказ индивидуално като творба и даваме насоки той да бъде редактиран. Коментарите са свързани с целия процес на писане на всеки автор. Опитваме се да амбицираме хората, които пишат“, подчерта Марков.

Той добави, че всички герои и ситуации са оригинални до тази степен, в която трябва да се има предвид, че фантастиката борави с определени тропи, символи и идеи. „Ние целим да оценяваме по-високо оригинални концепции. Амбицията ни е платформата да държи високо качество“, категоричен е Георги Пенчев.

Чуйте целия разговор с основателите на сайта Георги Пенчев и Хараламби Марков в следващото видео:

Вижте също

VELEV

Председателят на АИКБ: Предложените законодателни промени от омбудсмана и КНСБ са пиар

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев определи предложените законодателни промени …