понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нова обучителна методика срещу езика на омразата сред децата

Нова обучителна методика срещу езика на омразата сред децата

Езикът на омразата и дискриминативното поведение се превръщат в норма – не само в политическото говорене, в изказванията на авторитети и в медиите, но и в интернет, в коментарите в социалните мрежи и в игрите, коментира в еМисия България д-р Луиза Шахбазян.

Тя разказа за работата на Фондация „Приложни изследвания и комуникации” по създаването на нова обучителна методика в начални училища, чиято цел е превенция на езика на омразата и дискриминацията. Днес пред експерти и професионалисти в сферата на образованието бяха представени резултатите от тестването й в 13 училища в страната. Методиката е продължение на друг проект – „Превенция на виртуално и реално насилие“, по който се работи вече седма година и в който са обучени над 120 професионалисти.

Ние обучаваме преподаватели, които да работят с деца за развиване на такива социални, емоционални и културни умения, но забелязахме, че в по-горните класове е твърде късно, децата вече имат изградени навици, и затова решихме да слезем по-надолу, в началния етап, и да спомогнем за изграждането им, обясни тя.

По думите на д-р Шахбазян тогава децата все още не осъзнават, че някои шеги, които засягат техния пол, етническа принадлежност и др. характеристики, са език на омразата.

По думите й тази методика не затормозява учителя с допълнителни часове, тъй като преподаването на самия задължителен материал може да става през нея – чрез интерактивни ролеви игри, създаването и решаването на конфликти, очертаването на граници и тяхното зачитане, включването на родителите в подготовката на домашните и т.н.

По думите й в стандарите и сега са заложени изграждането на такива ценности, но от теорията до реалното им създаване пътят е дълъг, като у нас засега се залага на преподаването и наизустяването на знания, а не на развиването на реални граждански умения.

Според д-р Луиза Шахбазян медийната грамотност в дигиталната ера също е от огромно значение, а децата често губят разликата между виртуалното и реалното насилие. В методиката е заложено и развитието на критическо мислене.

Вижте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …