понеделник , 19 март 2018
Начало / Спорно за спорта / Нова надежда в българския шахмат – представяме ви Габриела Антова

Нова надежда в българския шахмат – представяме ви Габриела Антова

64 квадратчета, 16 фигури, 2 цвята и една дъска. Това е теренът, на който младата Габриела Антова, една от най-перспективните шахматистки в страната ни, се чувства най-уверена.

Габи започва да тренира, когато е 6-годишна. Всъщност щастливата случайност я среща със шахматната дъска и оттогава момичето се влюбва в този спорт. Постепенно и с лекота тя започва да матира дори и по-опитни шахматисти.

Този спорт обаче изисква много време и финансови средства. Затова момичето получава огромна помощ от своето училище и клуба по шахмат там.

Девойката става най-младият майстор на спорта по шахмат, а рейтингът ѝ в момента е 2253. За 2016 г. тя се явява на повече от 10 състезания, едно от който е и Европейското младежко първенство.

Младата надежда има множество купи, пълен комплект от медали, като 4 пъти е и шампион на Европейския съюз. В помощ на Габи работят екип от гросмайстори, психолог, както и нейният треньор Стефан Стойнов, който ѝ дава най-ценните съвети.

Шахматистката обаче има и свой изграден стил на игра, който досега е изключително успешен. Описва го като тактически, със стратегически елементи.

Момичето твърди, че няма любима фигура. Препочита обаче да играе с белите, заради предимството на първия ход. Един от образците ѝ в шахмата пък е Гари Каспаров.

Преди няколко дни Габриела се прибра от Световното в Русия. Липсата на малко късмет и буквално половин точка я делят от медалите.

Със своята дарба и неутихващия позитивизъм обаче, Габи може да матира всеки. А защо да не стане и новата Антоанета Стефанова?

Вижте също

Осем полицаи в болница след меле в Лион. Френски ултраси наръгаха униформен в Билбао

Осем полицаи в болница – това е равносметката от сблъсъците преди двубоя в Лион между …