понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нова интернет платформа свързва читалищата у нас

Нова интернет платформа свързва читалищата у нас

В навечерието на Деня на будителите, еМисия България ви разказва за нова инициатива, чиято идея е да запази, развие и утвърди културната и просветна роля на българските читалища чрез интернет платформа.

„Идеята се зароди спонтанно. Когато учредихме читалище „Иван Вазов” през 2014 г., установихме, че в интернет няма единно пространство, което събира информация за всички действащи читалища”, разказа Орлин Денков, който е председател на читалище „Иван Вазов” в столичния квартал „Хаджи Димитър”.

„Решихме да създадем интернет платформата – iskrata.bg, за да бъде пресечна точка на читалищната дейност у нас”, подчерта той и допълни, че идеята е платформата да бъде връзка между традиционното и модерното.

По думите му тя наподобява функционалността на социална мрежа, като всяко читалище може да публикува информация за активностите си.

„Може да бъде полезна както за потребителите, така и за читалищните дейци. Идеята е да показваме всичко, което се случва в читалището”, каза още Орлин Денков.

Около 3600 са читалищата според регистрите на Министерството на културата, но тази бройка не е точна, тъй като читалищата сами, на доброволен принцип, се включват в регистъра. Колко реално действат ще може скоро да се разбере чрез новата платформа, смята още Денков.

Той обясни още, че читалищата са самостоятелни организации, които са изцяло резултат на гражданската инициатива и работят на доброволен принцип.

Денков бе категоричен, че читалищната дейност не е изчезнала и открои като най-големият проблем на читалищата остарялото разбиране за читалищната дейност.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …