четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Нова фаза в битката на Тръмп с градовете-убежища

Нова фаза в битката на Тръмп с градовете-убежища

Републиканците претърпяха пълен провал този петък в опитите си да прокарат здравна реформа, която да замени действащата в момемнта „Обамакеър“, като така не се случи може би най-яркото предизборно обещание на президента Доналд Тръмп.

Това накара милиардерът да преосмисли как да осъществи останалите си намерения, а едно от най-сериозните сред тях е затягането на имиграционния контрол.

В „Жива връзка“ вече сме ви разказвали за градовете-убежища и това колко много българи живеят там. Това са населените места, които ограничават сътрудничеството си с имиграционните власти и по този начин затрудняват депортирането на пребиваващите без статут в тях.

Такива са мегаполиси като Ню йорк, Денвър, Лос анджелис, Бостън и разбира се Чикаго, където живеят и най-много наши сънародници.

Тръмп се опитва да затегне контрола върху нерегламентираните имигранти и настоява дори тези с леки провинения да бъдат връщани обратно в страните си. В тези градове-убежища това е много по-трудно, отколкото в останалите места в страната. Именно затова още с встъпването си в длъжност новият президент заплаши, че ще спре федералното финансиране на градовете-убежища, които не спазват имиграционните разпоредби, а сега екипът му направи следващата крачка към това.

В понеделник министърът на правосъдието Джеф Сешънс обяви, че градовете, които не следват изискванията, вече няма да могат да получават безвъзмездни пари от федералното правителство. Това означава, че местната управа ще трябва да докаже, че стриктно спазва имиграционния закон, като в противен случай няма да получи средства по различните програми.

Министърът на правосъдието обаче не уточни кои от всички такива градове ще се окажат със спрени пари.

Сешънс заплаши още, че при неспазване на правилата ще бъдат прекратени и вече одобрените плащания по програми.

Ако планът на Тръмп успее, те ще бъдат орязани с милиарди долари.

Междувременно местните власти на много от градовете-убежища обявиха, че няма да преустановят политиката си и да започнат да си сътрудничат с имиграционните служители. Нещо повече – те заявиха, че не се страхуват от преустановяването на финансирането.

Някои кметове дори стигнаха по-далеч и твърдо заявиха, че няма да съдействат на имиграционните просто защото не възприемат новите правила.

По темата се изказаха и специалисти по право. Част от тях са на мнение, че заплахата за спиране на безвъзмездните заеми всъщност е противоконституционна, защото представлява опит за командване на федерелната над щатската и местната власти.

Не е изключено битката да се пренесе до съда. – нещо, с което президентът вече е свикнал.

Би Ай Ти ще продължи да следи темата, която засяга хиляди българи, живеещи в подобни градове-убежища.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …