понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нова експертна книга обяснява кои са ИДИЛ и как да ги победим

Нова експертна книга обяснява кои са ИДИЛ и как да ги победим

От книгата на Малкълм Нанс „ИДИЛ: Кои са те, как се сражават, в какво вярват“ човек може да каже, че е научил почти всичко за тази организация.

Това заяви Анелия Узунова за мащабното изследване на най-смъртоносната терористична организация в света, което излезе преди седмица-две у нас, а в САЩ – преди около три месеца.

Авторът на книгата Малкълм Нанс е американски експерт по антитероризъм, военно дело и контраразузнаване. Участвал е в мисии в Близкия изток, Северна Африка и Балканите. Той е световно признат изследовател на историята и структурата на терористичната групировка “Ал Кайда” и свързаната с нея “Ислямска държава”, както и на ислямския екстремизъм.

Освен че показва кои са ИДИЛ, каква е тяхната структура, как се управляват покорените от тях територии, какъв е профилът на атентаторите и т.н., ценното в книгата е, че разкрива и ролята на Америка и американската политика (и нейната „борба срещу тероризма“) за появата и възхода на тази организация.

Авторът, който е американец, е доста критичен и към факта, че САЩ не взема по-силна позиция за справянето с проблема, отбелязва Узунова.

Последната глава пък е на тема „Как да ги победим“ и по думите й дава изключително смислени анализи и предложения. Нанс предвижда, че битката с ИДИЛ ще струва милиарди долари, но това вложение е жизнено необходимо.

В труда са приложени и много схеми, снимки и илюстрации, както и засекретени доскоро материали.

Важното е, че авторът е разузнавач и това са негови лични наблюдения, които правят анализът му е изключително реалистичен, отбелязва журналистът Гасан Насър, който също гостува в предаването.

По думите му ИДИЛ е бизнес план, тъй като в него участват много фирми, които продават оръжие и купуват петрол.

Той отбеляза, че идеологията на джихадистката организация, която според автора трябва да е арена на най-важната битка, е крайно отдалечена от исляма. Узунова добави, че би трябвало тя да се обяви за сектантска, за да спре вербуването на последователи, които смятат, че така следват исляма.

Вижте коментара на двамата гости в подробности:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …